Anuntat cu mult tam-tam, concediul fortat de zece zile, care ar fi avut ca scop reducerea cheltuielilor din sistemul public cu 1,6 miliarde de lei, nu a fost nimic altceva decat o vorba aruncata in vant, ca multe altele. Si de aceasta data, angajatii statului au scapat neatinsi, singurii care „sangereaza” de pe urma recesiunii economice fiind confratii din mediul privat. In fiecare luna, agentii economici anunta noi si noi disponibilizari, rata somajului atingand niveluri record in multe judete ale tarii.
Guvernul si-a luat angajamentul in fata Fondului Monetar Inter-national sa reduca deficitul bugetar de la 8,1 la suta la 7,3 la suta pana la finele anului. Iar concediul fara plata bagat pe gat buge-tarilor ar fi rezolvat problema. In teorie, doar, pentru ca in practica nu s-a miscat un deget. Liderii sindicali au sarit cat colo cum ca trimiterea oamenilor in concediu fortat si neplatit ar fi ilegala.
In atari conditii, Ministerul Finantelor este pus in situatia de a identifica alte modalitati de reducere a cheltuielilor. Una dintre variantele luate in calcul o reprezinta blocarea angajarilor la stat. Halal masura! Si halal mod de a face economii! Nu le-ar fi placut, oare, si miilor de salajeni dati afara de la privat sa „sufere” numai in acest fel din cauza crizei?
Salariile din sector au ramas cel putin la nivelul din anii anteriori. Aparatul bugetar este, in continuare, unul extrem si inutil de stufos. Sub protectia unui contract colectiv de munca negociat in favoarea lor, slujbasii statului clocesc la birouri. Reducerea posturilor din sistem este aproape imposibila, astfel ca jobul la stat ramane, si in an de criza, cel mai caldut si sigur cu putinta.
Si pentru ca guvernantii s-au dovedit, inca o data, incapabili sa gestioneze o problema serioasa, povara de pe umerii tarii va deveni si mai grea. Acordul cu FMI este, astfel, pus in pericol, iar sansele ca Romania sa se imprumute din nou sunt tot mai mari.
Ca gasca prin apa
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...