Ministerul Educației a pus în consultare publică proiectul de Ordin privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor și a altor forme de sprijin financiar de la bugetul de stat pentru studenții și cursanții din învățământul superior de stat, învățământ cu frecvență.

Principalele propuneri vizează acordarea unei burse de studiu pentru licență didactică cu dublă specializare, respectiv pentru masterat didactic, acordarea de burse de excelență olimpică I/internațională studenților din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat înmatriculați în anul I care au obținut premiile I, II sau III la olimpiadele școlare internaționale, acordarea unei burse pentru susținerea învățământului dual.

De asemenea, instituțiile de învățământ superior de stat pot stabili proceduri interne pentru acordarea de sprijin financiar studenţilor cu rezultate deosebite, pentru participarea la conferinţe sau publicarea de articole ştiinţifice.

Bursele, indiferent de categorie, se acordă pe toată durata anului universitar (12 luni).
Studenților înmatriculați în ultimul an de studiu al ciclurilor de studii de licență sau de masterat care beneficiază de orice tip de bursă în ultimul semestru de studii al respectivului ciclu li se acordă același tip de bursă/burse până la susținerea examenului de finalizare a studiilor în prima sesiune din anul universitar curent.
Bursele de excelență olimpică I/internațională se acordă studenților din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat înmatriculați în anul I care au obținut premiile I, II sau III la olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației. Aestea se păstrează pe toată durata studiilor universitare de licență, dacă se menține performanța academică. Cuantumul minim al bursei de excelență olimpică I/internațională este stabilit prin ordin al ministrului educației.
Bursele pentru performanță se acordă studenţilor din învăţământul superior de stat, înmatriculaţi la programe de studii universitare cu frecvenţă. Acestea se distribuie conform metodologiei proprii fiecărei instituții de învățământ superior de stat. Se pot acorda studenţilor care se încadrează în cel puţin unul dintre următoarele cazuri: au obţinut rezultate deosebite la învăţătură, respectiv au cele mai mari medii din acelaşi an de studiu al unui program de studii; au obţinut performanţe ştiinţifice, inovaţie şi brevete; alte situaţii stabilite de instituțiile de învățământ superior de stat prin metodologiile proprii. Bursa pentru performanță se poate acorda începând cu anul al doilea de studii, în urma recunoaşterii performanţelor de către instituţiile de învăţământ superior, pentru o perioadă de un an calendaristic, dar nu mai mult de finalizarea studiilor. Cuantumul bursei de performanţă este mai mare decât cuantumul bursei sociale.

Bursele de studiu se acordă studenților care frecventează cursurile licenței didactice cu dublă specializare într-o instituție de învățământ superior de stat, în limita bugetului alocat cu această destinație și în conformitate cu metodologia proprie instituție de învățământ superior de stat. Cuantumul bursei de studiu acordate de la bugetul de stat studenților înmatriculați la programele de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare este egal cu salariul net al unui profesor debutant.

Bursele pentru învățământ dual se acordă studenților înscriși la un program de studii din cadrul învățământului dual organizat de o instituție de învățământ superior de stat ce îndeplinesc condițiile stabilite prin metodologiile proprii fiecărei instituții de învățământ superior de stat. Cuantumul bursei pentru învățământ dual se stabilește prin ordin al ministrului educației.
Bursele pentru masterat didactic se acordă studenților care frecventează cursurile de masterat didactic, într-o instituție de învățământ superior de stat. Cuantumul bursei pentru masterat didactic este egal cu salariul net al unui profesor debutant.

Bursele sociale sunt acordate din fonduri de la bugetul de stat, pe bază de cerere, în funcţie de
situaţia socio-economică a familiei studentului. Pentru acordarea burselor sociale, în metodologiile proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat nu sunt prevăzute alte criterii academice, în afara celui de promovabilitate. Bursele sociale se pot cumula cu alte tipuri de burse și se acordă pe durata legală a programului de studii, până la împlinirea vârstei de 35 de ani. Beneficiarii burselor sociale sunt studenții orfani de unul sau ambii părinţi, cei aflați în plasament şi care nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale; studenții bolnavi de tuberculoză, diabet insulinonecesitant, boli maligne, sindroame de malabsorbţie severe, boală cronică de rinichi în program de dializă, astm bronșic persistent moderat sau sever, epilepsie grand mal, cardiopatii congenitale, hepatită cronică cu fibroză avansată (stadiu F3 sau F4), glaucom, miopie gravă, boli imunologice autoimune forme severe, boli rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice severe care necesită tratament continuu sau spitalizări frecvente, surditate bilaterală, fibroză chistică, cei infectaţi cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor și încadrați într-un grad de invaliditate; studenții a căror familie nu a realizat în cele 3 luni înainte de începerea semestrului/anului universitar un venit lunar net mediu per membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie. Bursele se acordă și pe perioada vacanțelor.
Studenţii pot beneficia, la cerere, pe baza documentelor justificative, şi de următoarele burse sociale ocazionale, indiferent dacă studentul mai beneficiază sau nu de altă categorie de bursă, în situații excepționale.