Potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobată în cadrul ședinței Executivului din 4 decembrie, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social ce vor fi acordate elevilor din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, în anul școlar 2020-2021, nu poate fi mai mic de 100 de lei.
“Bursele pentru elevi vor avea o valoare minimă de 100 de lei, iar complementar acestui plafon, autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale”, a anunțat Ministerul Educației.
Bursele se alocă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată,aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.
Fiecare primărie în parte poate să suplimenteze, după posibilități, acest cuantumminim al burselor pentru elevi.
Aproape 37% dintre primăriile din țară nu acordă burse pentru elevi, iar 55% dau burse mici și foarte mici, arată un studiu al Consiliului Național al Elevilor, bazat pe răspunsurile administrațiilor locale din 928 de localități din România.
Deși aceste forme de sprijin financiar sunt prevăzute în lege, doar un procent de circa 9% dintre primării acordă toate tipurile de burse pentru elevii care se încadrează în criteriile stabilite.
Criteriile de acordare a burselor în învățământul preuniversitar de stat sunt următoarele: pentru bursele de performanță se încadrează elevii care au obținut locurile fruntașe la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurile școlare naționale,cei care s-au calificat în competiții internaționale și cei care au obținut primele 3 locuri la etapele naționale ale concursurilor/competițiilor cultural- artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-științific -cu condiția ca acești elevi să aibă nota 10 la purtare; bursele de merit se acordă elevilor care au între 8,50 și 10 la purtare în anul școlar anterior, celor care au obținut primele 3 locuri la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor naționale organizate de MEC și celor care au obținut locuri fruntașe la etape județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-științific de nivel național; bursele de studiu se acordă copiilor care au mediile generale peste 7 plus nota 10 la purtare și provin din familii cu venituri lunare medii, iar cele de ajutor social se acordă la cerere, în funcție de situația materială a familiilor elevilor sau a susținătorilor legali ai acestora, celor promovați, plus nota 10 la purtare.
Bursele se acordă în fiecare an școlar pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenelor de Bacalaureat, de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Elevii nu pot primi două burse simultan dar au dreptul să opteze pentru cea cu valoare mai mare sau care se acordă pentru o mai lungă perioadă de timp. Fac excepție elevii care beneficiază de burse de studiu și pot primi și burse de performanță sau burse de merit.
Extrem de puțin!!! Bine ca au parlamentarii indemnizații, diurne, decontări ptr tot felul de prostii, etc!!!