Fie ca domeniile abordate, ieri, in sedinta Consiliului Judetean Salaj prin proiectele de hotarare au fost pe intelesul tuturor, fie ca au vrut sa dea curs unor sesizari primite din teren, alesii judetului s-au intrecut in comentarii, intrebari si propuneri. Discutiile s-au axat pe probleme din sfera socialului, transport, bugetul pe 2009, drumuri, bonurile cadou pentru cadrele didactice, cofinantari de proiecte.
Buget, nevoie mare
Proiectul de hotarare privind aprobarea bugetului propriu al judetului si al institutiilor si serviciilor publice subordonate Consiliului Judetean Salaj a primit unda verde din partea consilierilor judeteni, nu fara a fi luat, mai intai, la… bani marunti. Despre acest mult asteptat buget, cu fata de criza, dl. Viorel Ratiu a apreciat ca, „in comparatie cu 2008, cifrele sunt cam aceleasi”. Doamna Livia Chende a remarcat ca sunt unitati cu un buget mult mai ridicat, exemplu, Centrul de Resurse Educationale (despre care alesii judetului au cerut lamuriri) dar si Scoala Speranta, unde s-a prevazut cu 50% mai mult decat anul trecut. Pentru invatamantul special, a explicat vicepresedintele Csoka Tiberiu, s-a alocat mai mult pentru finantarea cheltuielilor de personal si pentru finalizarea investitiei demarate aici. In schimb, dl. Ioan Mocanu a subliniat faptul ca „nu s-au alocat fonduri pentru echipa de fotbal FC Silvania din Simleu, ci doar pentru formatiile FC Zalau, Remat Zalau si HC Zalau, dar nici pentru juniori si copii”. Fiind la acest capitol, dna. Chende a propus ca banii alocati de la buget pentru drumuri, 2.700.000 lei sa „nu fie cheltuiti in luna noiembrie, asa cum s-a mai intamplat, ca mai apoi sa ne trezim in martie ca e nevoie s-o luam de la capat cu plombarile”. In opinia lui Ioan Mocanu „bugetul pe 2009 s-a impartit frateste, dar baza de plecare pentru multe primarii este zero, ori, cu datorii (mai precis, acolo unde primarul era de alta culoare politica decat cei de la guvernare), in timp ce altele au in cont miliarde”. In replica, presedintele Tiberiu Marc a sustinut ca „prin modul in care s-au acordat sumele de echilibrare nu vor fi primarii care sa nu-si acopere cheltuieilile de functionare. Am incercat ca prin sumele acordate sa acoperim si nevoile legate de cofinantarile unor proiecte derulate prin fonduri externe sau interne”. Vorbind de cofinantari, dl. Mocanu a dezvaluit ca „in cadrul Programului de Gestionare a Deseurilor pentru comunele din Valea Barcaului s-au prevazut de la judet, anul trecut, fonduri de cofinantare doar pentru Nusfalau, Ip si Boghis, in timp ce Marca, Valcau si Sag nu au primit nici un leu. Nu se poate face discriminare”. Vicepresedintele CJ, Csoka Tiberiu a raspuns ca „banii au fost repartizati titularului de proiect, comuna Nusfalau. Impartirea banilor este atributul asociatiei prin care s-a derulat proiectul”. Ne intrebam atunci, unde or fi ajuns sumele primite? Nu in cele din urma, s-a mai mentioant ca suma prevazuta initial pentru Spitalul Judetean, 200.000 lei va fi retrasa, deoarece CJ va fi titularul proiectului de modernizare pentru care se intentiona utilizarea acestei sume.
Preotii, jumuliti pentru acreditare
Ieri, s-a aprobat si proiectul de hotarare prin care se continua finantarea activitatilor de asistenta sociala prestate prin unitatile de cult. Anul trecut, 16 parohii au beneficiat de initiativa CJ de a sprijini ingijirea varstnicilor la domiciliu. In 2009 s-a suplimentat cu 11 numarul persoanelor care vor fi retribuite prin acest program. Presedintele CJ remarca faptul ca „de-a lungul timpului solicitarile parohiilor au fost destul de discrete. Nu inteleg bine motivul. E nevoie intr-adevar de acreditarea unitatii de cult pentru servicii sociale. Pe acest traseu spre acreditare a si aparut un parazit, o firma care face acreditarile contra unei sume foarte mari. Cu toate ca DGASPC i-a sprijinit pe preotii care au depus aceste proiecte. Din ceea ce am construit noi, altii incearca sa faca o afacere, folosindu-se tot de banii cetatenilor”.
Bugetul si socialul, cap de afis in sedinta CJ
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...