Bugetele oraselor si comunelor au primit luni o lovitura in moalele capului din partea parlamentarilor, care au respins, in plenul reunit, amendamentul potrivit caruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transfera de la centru bugetelor locale sa creasca de la 71,5 la suta la 100 la suta. 

rn

Rolul acestei masuri era sa compenseze pierderile pe care le sufera bugetele locale din 2018, prin diminuarea impozitului pe venit de la 16 la suta la 10 la suta.
Votul negativ de luni, din plen, vine in conditiile in care, vineri, comisiile parlamentare reunite de buget-finante au adoptat amendamentul la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2018. Amendamentul care prevedea majorarea cotelor defalcate din impozitul pe venit care se transfera de la centru bugetelor locale de la 71,5 la suta la 100 la suta a fost propus de UDMR si adoptat apoi cu sustinerea reprezentantilor PNL, USR, UDMR, dar si cu votul unui singur psd-ist, Eugen Teodorovici. Liderul deputatilor PSD, Ioan Munteanu, a propus respingerea acestui amendament, lucru care s-a si intamplat.

rn

“n 2018, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat, la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale (primarie sau consiliu judetean) se repartizeaza o cota de 11,25 la suta la bugetul local al judetului; 43 la suta la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu îsi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit; 17,25 la suta într-un cont distinct, deschis pe seama directiei generale regionale a finantelor publice/ administratiei judetene a finantelor publice, la trezoreria municipiului resedinta de judet, prevede textul adoptat, rezultand astfel un total de 71,5 la suta. 

rn

Prin amendamentul UDMR, care a fost respins, crestea cota din impozitul pe venit alocata bugetului local al jude?ului de la 11,25 la suta la 18 la suta, iar cea alocata bugetelor locale ale comunelor, oraselor si municipiilor – de la 43 la 66,8 la suta. În paralel, scadea procentul alocat directiei generale regionale a finantelor publice/administratiei judetene a finantelor publice de la 17,25 la suta la 15,2 la suta.

rn

Sunt pedepsite comunitatile harnice

rn

Cu cat o comuna e mai dezvoltata,
cu atat va fi mai rau afectata

rn

Vicepresedintele Asociatiei Comunelor din Romania, filiala Salaj, primarul comunei Valcau, Ioan Rosan, spune ca singurul beneficiar al acestei masuri, dupa respingerea amendamentului, este bugetul central. “n rest, toate primariile vor fi afectate, in special cele dezvoltate.
“O comuna care a reusit sa se dezvolte, a atras investitori, a creat locuri de munca, are angajati, va fi, in mod clar, dezavantajata. Una fara venituri va fi mai putin afectata, pentru ca ea primeste in ambele variante bani de la bugetul central ca sa poata functiona. E cert ca se diminueaza bugetele locale si vor fi mai multi bani la bugetul central, de unde, din pacate, banii nu se repartizeaza intr-un mod echilibrat. Dar dezavantajate vor fi, in primul rand, comunele dezvoltate”, spune Ioan Rosan.
Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, filiala Salaj, Boncidai Csaba, spune ca asteapta forma finala a bugetului pe anul viitor.
“Eu zic sa discutam despre acest lucru dupa ce vom vedea forma finala a bugetului. Trebuie sa ne gandim cum se prezinta situatia financiara a UAT-urilor care nu au venituri din impozitele pe salarii. “ntr-adevar, acolo unde lucrurile merg bine, se pierd bani. Dar celelalte comune cum vor supravietui? “n Salaj avem foarte multe comune care au venituri doar din impozitele de pe salariile cadrelor didactice, ale medicilor si ale functionarilor din primarii. As dori sa vad forma finala a bugetului inainte de a ma pronunta”, spune Boncidai Csaba.

rn

Parlamentarii salajeni cantaresc efectele
cu masura partidului din care provin

rn

PNL Salaj spune ca sunt jefuite
comunitatile capabile sa se dezvolte

rn

 Deputatul PNL salaj, Lucian Bode, acuza PSD si ALDE ca jefuiesc comunitatile locale. “Coalitia PSD – ALDE, prin forma bugetului pe 2018, jefuieste practic comunitatile locale de banii necesari investitiilor în proiecte locale, blocând astfel sansele la dezvoltare construite prin munca românilor, mai ales în acele unitati administrativ teritoriale în care au fost dezvoltate locuri de munca în zona privata, adica acolo unde au fost primari destoinici s-au preocupat sa dezvolte comunitatea. Dupa ce vineri, 15 decembrie, prin votul PNL, fusese admis un amendament prin care impozitul pe venit se distribuia în procent de 100 la suta catre autoritatile administratiilor publice locale, iata ca tertipurile la care se preteaza în mod mizerabil în aceste zile PSD si ALDE pentru a-si îndeplini scopurile meschine si-au atins obiectivul si în cazul acestei propuneri, amendamentul fiind respins în plen. Fatarnicia gruparii majoritare a putut fi observata în toata splendoarea sa atunci când, la cererea PNL, s-au opus procedurii de vot nominal, pentru ca fiecare primar din România sa poata vedea transparent cum parlamentarii majoritatii le-au luat cca. 5 miliarde de lei din impozitul pe venit si le-au confiscat si excedentele bugetare. Faptul ca UDMR-ul s-a aliniat acestei lovituri sub centura pe care PSD si ALDE au dat-o sustinatorilor din teritoriu nu dovedeste decât faptul ca interesele personale primeaza si în cazul celor mai activi dintre parlamentari atunci când vine timpul declaratiilor politice si de sustinere a comunitatii pe care o reprezinta. Un lucru este cert: aceasta coalitie malefica nu mai tine cont de absolut nici o promisiune din cadrul programului de guvernare pe baza caruia au obtinut votul de încredere din partea românilor”, spune deputatul PNL Lucian Bode.

rn

UDMR Salaj regreta decizia PSD-ALDE

rn

Deputatul UDMR Salaj, Seres Denes, al carui formatiune a depus amendamentul pentru a salava comunitatile, spune ca maghiarii au sistinut un amendament similar al PNL si acuza liberalii de dezinteres.
“UDMR a propus acest amendament. L-am propus, l-am sustinut si l-am votat in unanimitate, pacat ca nu am reusit sa il trecem. UDMR a fost prezent suta la suta si a votat suta la suta pentru acest amendament. Din pacate, cei de la PNL au fost cam jumatate in sala. De asemenea, parlamentarii UDMR au votat si amendamentul depus de PNL pe aceeasi tema, dar care avea o alta structura a impartelii banilor. |i acela l-am sustinut. PNL spune povesti si manipuleaza prin declaratiile facute”, afirma Seres Denes.

rn

PSD Salaj sustine ca sunt destule primarii care
nu reusesc sa cheltuie nici ce au si-l da exemplu
negativ tocmai pe primarul Zalaului, Ionel Ciunt

rn

Deputatul PSD Salaj, Iuliu Nosa, presedintele executiv al PSD Salaj, explica de ce politicienii de la putere au votat impotriva acestui amendament si abordeaza, tangential, un aspect interesant legat de bugetele locale: cel al banilor ramasi necheltuiti, la final de an.
“PSD si-a asumat guvernarea, iar Guvernul PSD a intocmit un proiect de buget trimis spre aprobare. Acesta prognozeaza un deficit bugetar de maximum 3 la suta. Romania, ca tara membra a Uniunii Europene, si-a asumat, prin Tratatul de la Maastricht, ca deficitul bugetar pe 2018 nu va depasi acest prag de 3 la suta. Daca amendamentul ar fi trecut de plen, acest prag ar fi fost depasit in 2018.
Eu inteleg si nemultumirile unor primari, in special ale celor din municipiile mari. Multi primari, in special din opozitie, au spus ca Ii se vor diminua foarte mult sumele de la buget. Ei au facut niste calcule fara a tine cont de faptul ca la inceputul lui 2017 salariul minim a fost de 1.250 de lei, apoi a urcat la 1.450 de lei, iar de la 1 ianuarie 2018 va fi de 1.900 de lei. Va exista, intr-adevar, acea diminuare a impozitului de la 16 la 10 la suta, dar baza de calcul va fi alta. O sa fie pierderi, dar nu atat de mari cum au fost prezentate. Dar mai vreau sa adaug ceva. Iar lucrul acesta il observam si la nivelul Primariei Zalau, unde primarul este PSD-ist. La final de an, foarte multe primarii raporteaza excedent bugetar, adica raman cu banii necheltuiti. Iar, in aceste conditii, e ciudat sa ceri mai multi bani sau se te plangi ca nu primesti mai multi daca tu nu-i cheltui nici pe cei pe care-i ai. E un fel de a cere bani doar pentru a avea mai multi in buzunar, in unele cazuri”, spune Iuliu Nosa.

rn

Votul din Parlament a revoltat primarii din tara

rn

“n conditiile in care se stiu cu vistieria mai saraca de anul viitor, mai multi primari din tara au contestat vehement masura.
“ntre ei se afla si primari psd-isti. Primarul de la Iasi, de exemplu, Mihai Chirica, a anuntat ca se gândeste sa dea în judecata Guvernul.
A atras atentia si reactia lui Florentin Pandele, primarul din Voluntari, sotul Gabrielei Firea, primarul general al capitalei, care declara ca vrea sa organizeze un protest în fata Guvernului. Pe 7 decembrie, imediat dupa ce Pandele îsi declarase nemultumirea, presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, anunta ca problema este, de fapt, gata rezolvata, iar “Florentin Pandele s-a grabit putin, pentru ca noi, în momentul în care dadea acea declaratie, tocmai studiam si rezolvam aceasta problema”, spunea atunci Badalau.

rn

“n timp ce primarul din Simelu spune ca i se injumatatesc
investitiile, primarul Zalaului spune ca nu e ingrijorat

rn

Primaria Zalau, condusa de Ionel Ciunt (PSD), raspundea recent unei solicitari din partea Graiul Salajului spunand ca bugetul municipiului va scadea anul viitor cu aproape 20 de milioane de lei, ceea ce reprezinta o reducere de 23,41 la suta din veniturile proprii ale bugetului local (încasate la nivelul anului 2017). Ionel Ciunt dadea asigurari ca investitiile nu vor fi afectate si ca reducerile care se impun vor fi facute din bugetul sectiunii de functionare.
Bugetul de functionare reprezinta banii cheltuiti cu plata salariilor angajatilor si cheltuielile curente, inclusiv cele cu reparatii in scoli si gradinite si subventionarea transportului local.

rn

De cealalta parte, primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas (PNL), spune ca admnistratiile locale vor pierde aproximativ jumatate din cat aveau pana acum.
”Pilonii dezvoltarii tarii noastre sunt administratiile publice locale, din punctul meu de vedere. Acestea pierd aproximativ 50 la suta din cotele defalcate din impozitele pe venit si profit în anul 2018. Pentru orasul Simleu, aceasta înseamna un furt din buzunarul simleuanilor de aproximativ 3 milioane de lei. Implicit reducerea cu 3 milioane de lei a dezvoltarii orasului pe anul viitor", declara Turcas.
“n prezent, la Primaria Simleu se intoarce 43 la suta din suma colectata de stat drept impozit pe venit si profit de la contribuabilii din oras, spune primarul, iar prin faptul ca aceasta cota nu va creste, veniturile primariei pentru investitii se reduc la jumatate anul viitor.