Bugetarii intra de luni in greva generala in semn de protest fata de asumarea Guvernului a raspunderii pe pachetul legislativ care include salarizarea, educatia si acordarea concediului fara plata, sindicalistii lansand un apel si catre angajatii din mediul privat sa li se alature.
Vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu, a declarat ca Alianta Bugetarilor a decis sa se declanseze greva generala in 5 octombrie, in intreg sectorul bugetar, copiii fiind sfatuiti sa nu vina luni la scoala. Concret, peste 750.000 de salariati din invatamant, sanatate, administratie publica si politie vor intra, luni, in greva generala de o zi, asigurandu-se o treime din activitate doar in sistemul sanitar si politie.
In administratia publica va fi blocata, luni, activitatea din primarii, consilii judetene, trezorerii, finante, servicii de taxe si impozite, case de pensii, doar in institutiile de asistenta sociala va fi asigurata o treime din activitate, asa cum prevede legea.
Membrii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA) vor picheta, luni, sediile prefecturilor din tara si ameninta cu greva generala pe termen nelimitat, din 28 octombrie, nemultumiti de legile salarizarii si reorganizarii institutiilor publice.
FNSA picheteaza, luni, prefecturilor din toata tara, intre orele 11.00-13.00, ca prima forma de protest indreptata impotriva Guvernului, pentru eliminarea din textul legilor salarizarii unice si reorganizarii unor autoritati si institutii publice a articolelor care prevad diminuarea veniturilor salariatilor din sectorul bugetar, care fac referire la disponibilizarea salariatilor din acest sector, care incalca principiile autonomiei locale si ale descentralizarii institutiilor publice, potrivit unui comunicat de vineri al Federatiei.
Sindicalistii vor picheta sediile institutiilor din 27 de judete, respectiv Arges, Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Brasov, Cluj, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Salaj, Teleorman, Tulcea, Timis si Vaslui.
Alianta Bugetarilor a anuntat ca va participa la mitingul organizat de confederatiile sindicale, cu prilejul Zilei Internationale a Muncii Decente, in 7 octombrie, precum si faptul ca salariatii din sectorul bugetar nu se vor implica si nu vor participa la alegerile prezidentiale din 22 noiembrie, respectiv 6 decembrie. FNSA va participa, de asemenea, la mitingul din Bucuresti, in data de 7 octombrie, va declansa greva de avertisment, pe 23 octombrie, urmand ca din 28 octombrie sa declanseze greva generala pe termen nelimitat.
Alianta Bugetarilor a lansat un apel la solidaritate pentru colegii din mediul privat care trec prin aceleasi probleme ca angajatii din sectorul bugetar. „Ziua de 5 octombrie trebuie sa fie o data care inseamna solidaritate intre angajatii bugetari si angajatii din mediul privat”, a declarat presedintele executiv al Federatiei „Spiru Haret”, Marius Nistor.
La randul sau, Federatia Educatiei Nationale (FEN) a decis sa intre in greva japoneza de solidaritate cu bugetarii care vor face greva generala in 5 octombrie si sa participe la mitingul de protest din 7 octombrie alaturi de sindicalistii de la Cartel Alfa. „Referendumul initiat de FEN, in baza hotararii Consiliului National din 10 septembrie, pentru stabilirea actiunilor de protest are ca rezultat preliminar reprezentativ desfasurarea unei greve japoneze de solidaritate cu toti salariatii bugetari in ziua de 5 octombrie, Ziua Mondiala a Educatiei si participarea la mitingul de protest din 7 octombrie alaturi de colegii din CNS Cartel Alfa cu ocazia Zilei Mondiale a Muncii Decente”, informa FEN, intr-un comunicat din 25 septembrie.
Consiliul national al FEN a hotarat, in 10 septembrie, reluarea conflictului de munca, intrucat Guvernul nu a respectat termenii Acordului cu sindicatele.
Bugetarii sunt luni in greva generala
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...