Angajaţii din instituţiile sălăjene nu se inscriu la protestele naţionale de astăzi de teamă. După ultimul protest spontan li s-a tăiat din leafă şi au fost ameninţaţi cu concedierea. Nici urmă de răspunsuri la revendicări.
Deşi au trecut mai mult de două săptămani de la protestul spontan al anga-jaţilor din instituţiile subordonate Ministerului Muncii, aceştia nu au primit niciun răspuns la revendicările inaintate ministerului. In aşteptarea răspunsurilor, angajaţii nu se arată increzători in efectul unei alte forme de protest. Deşi confederaţiile sindicale au făcut recomandări in acest sens, nu au primit semnale din partea angajaţilor.
Angajaţii ITM nu mai speră la nimic
Angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj (ITM) s-au ales cu promisiuni şi cu cele două ore tăiate de pe fluturaşul de salariu, in urma protestului spontan din 14 octombrie. „S-au făcut doar nişte promisiuni in legătură cu acordarea unor stimulente, dar nu avem speranţe că se vor da. In rest, nimic”, a menţionat liderul de sindicat din cadrul ITM Sălaj, Maria Arghiropol. Iar din partea Federaţiei SED LEX, la care sunt afiliaţi membri de sindicat din cadrul ITM Sălaj, nu s-a primit nicio recomandare privind intreruperea activităţii voluntar, „nu s-au primit semnale de la Federaţie. Ne vom conforma dacă se primesc” , a precizat Arghiropol. Insă şi aşa, majoritatea angajaţilor nu ar participa la această acţiune de protest de frica repercusiunilor, este de părere liderul de sindicat, „doar caţiva, cei cu coloană vertebrală, ar participa, majorităţii ii este teamă de consecinţe”. Şi in plus, „nu mai avem nicio speranţă, se pare că şi salariile vor rămane la fel şi după ianuarie 2011”, a adăugat Maria Arghiropol. Reticenţa salari-aţiilor de a mai protesta intr-un fel sau altul pare explicabilă. Protestul spontan s-a lăsat cu promisiuni deşarte, dar şi cu urmări. Angajaţilor care au participat le-au fost tăiate cele două ore, iar ulterior, salariaţii au fost atenţionaţi că s-ar putea să fie primii pe lista de disponibilizări, a explicat Arghiropol.
Salariaţii ITM au solicitat salarii decente, acceptabile care să acopere lipsurile şi să ii motiveze. Volumul de muncă a devenit mult mai mare in urma restructurărilor de personal, iar orele de muncă suplimentare nu sunt plătite.
Pe angajaţii de la „şomaj” i-a părăsit curajul
In schimb, salariaţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj (AJOFM) au speranţe că vor primi răspunsuri pozitive la solicitările făcute in 14 octombrie, cand au protestat timp de două ore, solidarizandu-se astfel cu ceilalţi angajaţi ai instituţiilor subordonate Ministerului Muncii. „Deşi nu s-a primit nimic deocamdată nici in scris şi nici telefonic, salariaţii mai aşteaptă. Speranţa este că răspunsurile vor fi pozitive.”, a precizat Alexandru Pura, directorul coordonator adjunct AJOFM Sălaj. De altfel, nu există semnale din partea angajaţilor că se va intrerupe voluntar activi-tatea astăzi timp de patru ore, conform recoman-dărilor confederaţiilor sindicale, potrivit lui Alexandru Pura. Iar acţiunea de protest de luna trecută a fost una chiar spontană şi nu au avut urmări negative asupra angajaţilor care au protestat şi nici nu s-au făcut presiuni de nici o natură asupra lor, a completat Pura.
Printre solicitările salariaţilor AJOFM se numără asigurarea re sursei umane, stoparea disponibilizărilor, plata funcţionarilor care sunt implicaţi in realizarea proiectelor europene, revenirea la salariile iniţiale, plata orelor suplimentare, acordarea celui de al 13-lea salariu.
Fără răspuns şi cu banii luaţi de la Casa de Pensii
Aceeaşi situaţie este şi la Casa Judeţeană de Pensii Sălaj(CJP). Sunt aşteptate răspunsurile la revendică- rile inaintate atat Casei Naţionale de Pensii, cat şi Ministerului Muncii, „nu s-a primit incă nimic. Chiar zilele următoare s-ar putea să primim de la Casa Naţională de Pensii nişte răspunsuri.”, a declarat Luminiţa Nemeş, directorul CJP Sălaj.
Iar din partea angajaţilor nu s-a primit vreun semnal că vor intrerupe activitatea in mod voluntar, „insă nu se ştie, vom vedea”, a menţionat Luminiţa Nemeş. De asemenea, şi salariaţii CJP Sălaj care au luat parte la protestul spontan vor avea salariile diminuate.
Nu vor fi plătiţi pentru orele in care au protestat, „dar angajaţii au fost conştienţi de această diminuare şi şi-au asumat-o.”, a explicat directorul instituţiei.
Printre revendicările de pe lista intocmită ad-hoc de salariaţii Casei de Pensii Sălaj la protestul spontan din 14 octombrie se numără revenirea la salariile avute inaintea reducerii de 25 la sută, acordarea stimulentelor, analizarea modului in care s-au făcut restructurările de personal, volumul de muncă fiind mult mai mare pentru fiecare angajat in parte datorită acestor restructurări.
In şcoli nu se intrerupe activitatea; in primării şi Consiliul Judeţean nu se ştie
Din partea funcţionarilor din primăriile sălăjene nu s-au primit semnale că vor intrerupe voluntar activitatea timp de patru ore, conform recomandărilor făcute de confederaţiile sindicale, potrivit lui Gheorghe Morar, liderul Civitas, sindicat afiliat Cartelului Alfa, din care fac parte atat salariaţi ai primăriei Zalău, cat şi cei din 14 primării de comună din Sălaj. „Nu am primit semnale din partea angajaţilor din primării. Au fost cateva voci, insă fiecare salariat decide dacă va protesta sub această formă sau nu”, a precizat Gheorghe Morar, adăugand că nu poate să spună ce va fi azi intre orele 12,00 şi 16,00.
La Consiliul Judeţean, potrivit liderului Sindicatului Salariaţilor „Publicus”, Dănuţ Vultur, din partea Federaţiei nu s-a primit nimic in acest sens şi de asemenea nu ştie dacă sunt salariaţi care vor apela la această formă de protest, respectiv intreruperea activităţii timp de patru ore.
In schimb, procesul de invăţămant nu va fi intrerupt in unităţile şcolare sălăjene, potrivit preşedintelui FSLI Sălaj, Eusebiu Lehene. „Nu s-a pus in discuţie această formă de protest in randul profesorilor sălăjeni. Eventuale acţiuni de protest vom organiza in perioada dezbaterii moţiunii de cenzură. In cursul zilei de azi mă voi consulta cu colegii mei”, a precizat Eusebiu Lehene.