Ordonanța „Trenuleț” lovește din plin în sectorul bugetar, atrag atenția sindicaliștii din mai multe domenii de activitate. Se anunță deja proteste din partea polițiștilor, profesorilor, medicilor și angajaților din instanțe. Angajații de la stat spun că înghețarea veniturilor înseamnă, de fapt, tăieri salariale, iar blocarea angajărilor va crește volumul de muncă, și așa ridicat, din cauza deficitului de personal din unele sectoare de activitate.
Justiția, lăsată în prăpastie!
„Guvernul a mai dat o lovitură dură sistemului judiciar! De la 1 ianuarie 2025, angajările în instituțiile publice sunt suspendate complet, fără excepții. Dacă anul trecut, prin <ordonanța trenuleț>, justiția fusese exceptată, anul acesta a fost aruncată la coșul de gunoi. Ce înseamnă asta concret? Nu se mai angajează grefieri, judecători și procurori! Deficitul uriaș de grefieri și magistrați se va accentua dramatic. Sarcinile grefierilor, deja copleșitoare, vor crește și mai mult. Și CSM? Tăcere absolută!Deși au promis că vor reduce deficitul de magistrați și că vor prelua măsuri pentru a asigura funcționarea sistemului, astăzi nu vedem decât: Nepăsare. Inacțiune. Un sistem judiciar care se prăbușește sub propriile greutăți. Judecători nu mai angajează, grefierii sunt sufocați, iar volumul de muncă depășește orice limită. Cine va mai susține procesele? Cine va mai redacta hotărârile? Cine va mai asigura funcționarea unei justiții care se clatină pe marginea prăpastiei? Justiția nu este un moft, este coloana vertebrală a statului de drept! Nu mai vrem promisiuni goale, vrem soluții reale!”, atrage atenția Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.
Să nu vă mirați dacă o să avem polițiști corupți!
Sindicatul Polițiștilor Europol susține că angajații din cadrul MAI vor avea salarii cu aproximativ 1.000 de lei mai mici. În aceste condiții, atrag atenția sindicaliștii, polițiștii vor fi mai ușor de corupt.
„Prin adoptarea OUG <trenuleț>, polițiștii vor pierde 1.170 de lei net din salariu în luna ianuarie 2025, doar pentru eliminarea majorării pentru orele lucrate în zilele nelucrătoare. Aceasta este o pierdere semnificativă pentru EXCLUSIV polițiștii operativi, care se reflectă direct asupra motivației și condițiilor de muncă. Toate acestea în condițiile în care <preînstelaților> din funcțiile de conducere de la nivelul MAI, IGPR, IGPF, IGI, nu le va scădea salariul cu nici măcar cu 1 leu”, spun sindicaliștii.
„În contextul interesului manifestat de către Predoiu pentru angajații din MAI se pare că pentru acesta creșterea potențialului de coruptibilitate în rândul polițiștilor nu reprezintă o problemă, deși chiar în Strategia Națională Anticorupție elaborată de către DGA se menționează fără echivoc că unul dintre factorii de risc în privința actelor de corupție este reprezentat de salarizarea precară a polițiștilor. Așadar, distinși cetățeni vă rugăm să înțelegeți că dezavuăm orice act de corupție, însă în condițiile date, dacă vor exista astfel de derapaje de la etica și deontologia profesională a polițiștilor să știți că principalii promotori ai unor astfel de comportamente sunt cei care vremelnic vă cer votul și mimează că sunt preocupați de siguranța voastră”, adaugă Europol.
Experimente ,,pavloviene” cu salariații din învățământ!
Și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ solicită Guvernului și liderilor partidelor aflate la guvernare să-și respecte angajamentele luate în urma grevei generale din perioada mai – iunie 2023 și să nu înghețe salariile angajaților din învățământ.
„Referitor la salarizarea din învățământ, un lucru este evident: chiar după majorările consistente din anii 2023 și 2024, salariul unui profesor debutant a ajuns la aproximativ 4000 de lei net, salariu insuficient, ținând cont de importanța muncii prestate și de costurile vieții din România. În mod normal, astăzi, un profesor debutant ar trebui să primească cel puțin 6000 de lei net, salariu pe care îl are, din păcate, un profesor spre sfârșitul carierei”, spun sindicaliștii.
Profesorii sunt nemulțumiți și de celelalte prevederi din Ordonanța Trenuleț, referitoare la voucherele de vacanță și primele de carieră didactică, și amenință cu acțiuni de protest în perioada imediat următoare.
Ordonanța „Trenuleț” afectează sănătatea
Și angajații din domeniul sanitar se arată profund nemulțumiți de prevederile care îngheață veniturile și blochează angajările.
„Aceste măsuri, ce implică înghețarea si chiar tăierea de venituri, pierderea continuă de personal în condițiile în care acum, în cele două sectoare, se lucrează cu un deficit de peste 20000 de lucrători, nu fac decât să agraveze situația deja precară în care se află acest personal, care înfruntă zilnic provocări enorme pentru asigurarea unui act medical de calitate și a unei îngrijiri adecvate pentru toți cetățenii aflați în dificultate. (…) Este crucial ca decidenții să conștientizeze impactul acestor politici asupra vieții oamenilor și să găsească soluții sustenabile, care să includă în primul rând reluarea angajărilor in cele două sectoare, mai ales că foarte multe posturi sunt blocate incă din anul 2023. Altfel, sistemul de sănătate și cel de asistență socială va continua să se confrunte cu o criză de personal de proporții, afectând nu doar angajații, ci și întreaga societate”, spune Federația Sanitas.
Angajații din sistemul sanitar spun că sunt gata să declanșeze proteste, ca formă de reacție față de aceste măsuri guvernamentale.
Dar despre dezmățul actual(salarii, indemnizații și sporuri uriașe, schemă de personal umflata până peste poate, muncă puțină și fără răspundere, privilegii de tot felul) practicat în sectorul bugetar cine ce părere are ?