Consiliul Local a aprobat ieri bugetul local al Municipiului Zalău pe anul 2011. Primăria va avea in acest an la dispoziţie un buget de aproximativ 91 de milioane de lei, cu 10 la sută mai mic decat in 2010, şi cuprinde veniturile proprii care au fost cuprinse in buget raportate la nivelul incasărilor realizate pană in 31 decembrie 2010, respectiv sumele alocate de la bugetul de stat care au fost repartizate de la Finanţe.
Banii pentru 2011 sunt insuficienţi. Suma solicitată de Primăria Zalău pentru acoperirea tuturor cheltuielilor finanţate din bugetul local in 2011 este de aproape 110 de milioane de lei, iar suma propusă a se aloca in limita veniturilor este de 91 de milioane de lei, rezultand astfel o diferenţă neacoperită de peste 19 milioane de lei. ^Prin legislaţie ne este impus numărul minim, mediu şi maxim de personal raportat la numărul de cetăţeni. Noi avem o organigramă de 402 posturi, iar ocupate sunt momentan 331, sub numărul minim de 350 prevăzut de lege. Cu toate acestea, plafonul cu cheltuielile de personal este insuficient^, spune primarul Căpilnaşiu.
^Formarea bugetului e diferită faţă de anii trecuţi şi dacă nu ai gradul de incasare din impozite şi taxe locale peste 97 la sută nu poţi să cuprinzi la segmentul venituri numai suma care ai incasat-o anul trecut. O cotă importantă este şi venitul pe impozitul global, care a scăzut de la 47 la 44 la sută^, explică Radu Căpilnaşiu cateva din motivele pentru care Zalăul are un buget mai mic anul acesta. La ultima discuţie avută cu edilul municipiului, acesta ne spunea că „suma de aproape 30 de milioane de lei prevăzută pentru finanţarea cheltuielilor cu personalul din invţăţămant nu este suficientă pentru intreg anul, in condiţiile in care cheltuielile se ridică la aproximativ 39 de milioane de lei”. In ce priveşte asistenţa socială, suma primită de la stat nu acoperă nici 50 la sută din necesar pentru că sunt cheltuieli de peste cinci milioane de lei, susţine primarul.
Cum se impart banii
Primăria Municipiului Zalău a decis ca in acest an să aloce patru milioane de lei pentru capitolul „reparaţii străzi”, iar intreţinerea spaţiilor verzi şi salubritatea au un buget de 3,2 milioane de lei. In 2011, municipalitatea va plăti dobanzi de 5,1 milioane de lei in urma creditelor contractate pentru diverse lucrări in oraş. Serviciul de deratizare, dezinsecţie şi chiria rampei de deşeuri de la Crişeni costă bugetul local 895.000 de lei. Sportul şi cultura au alocate peste trei milioane de lei, in timp ce la sănătate sunt alocaţi 877.000 de lei. Poliţia Comunitară Zalău beneficiază de un buget de 1,6 milioane de lei, iar ADP-ul de 500.000 de lei.
Buget cu zece la sută mai mic pentru Zalău
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...