Voucherele pentru creşterea natalităţii (proceduri pentru fertiliare în vitro) vor fi acordate și în 2025, a anunțat Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Instituția propune buget pentru finanțarea a 10.000 de beneficiari. Programul social se adresează cuplurilor și femeilor infertile, cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 ani.

Condiția este ca acestora să le fi fost diagnosticată o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană, asistată medical.

Sprijinul constă într-un ajutor financiar, neimpozabil, acordat sub forma a două vouchere pe suport electronic, în cuantum total de 15.000 lei. Un voucher în valoare de 5.000 lei este destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în sumă de 10.000 de lei, este acordat pentru achitarea procedurilor medicale prescrise.

În vederea achiziționării medicamentelor și efectuării procedurilor medicale specifice, beneficiarii se vor adresa farmaciilor, respectiv unităților sanitare publice sau private care vor deveni partenere în acest program.

Peste 26 de mii de cereri de la debutul programului

În „Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității”, de la debut până acum, au fost înregistrate 26.188 de cereri.

Potrivit datelor Ministerului, de la debutul acestei forme de sprijin în anul 2023, au fost emise 9.322 de vouchere. Din totalul cazurilor, au fost confirmate 3.923 de sarcini și au fost înregistrați 326 de nou-născuți.

Pentru anul 2024, au fost 5.228 de dosare depuse în platforma digitală. Au fost emise 1.783 de vouchere și au fost confirmate 156 de sarcini.

Acte necesare obținerii sprijinului financiar

Cuplurile care doresc să obțină finanțare pentru fertilizare în vitro trebuie să înregisreze cererile însoțite de copii ale actelor de identitate ale solicitanţilor; declaraţie pe propria răspundere; document din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicaţia medicală pentru realizarea procedurii de fertilizare în vitro (FIV), eliberat de un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV şi reproducere umană asistată medical – angajat sau colaborator al unităţii sanitare partenere, emis cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului; adeverinţă din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate a solicitantului și acord individual de prelucrare a datelor cu caracter personal.