decembrie 15, 2025

„Bucătăresele satelor”, o expoziție-omagiu dedicată “şefilor la cuţite” din satele Sălajului

3

În prag de sărbători, zălăuanii sunt invitați să descopere o expoziție stradală specială, dedicată bucătăreselor satelor sălăjene – femeile care, prin pricepere, răbdare și cumpătare, au susținut generații întregi de familii și comunități. Expoziția „Bucătăresele satelor” aduce în fața trecătorilor un univers prea puțin vizibil până acum: bucătăria țărănească, locul unde „puținul” era transformat zilnic în hrană gustoasă și sănătoasă.

Expoziția vorbește despre post, echilibru, sezonalitate și despre responsabilitatea tăcută a femeilor din satul tradițional, cele care au făcut ca viața de zi cu zi să meargă înainte chiar și în vremuri grele. Este, în același timp, un gest de aducere-aminte și de recunoștință, gândit special pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

Realizatorul expoziției, dr. Camelia Burghele, etnolog în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, explică faptul că materialul prezentat este rezultatul unei munci de cercetare desfășurate pe parcursul a aproape 30 de ani. „Sunt texte culese din teren, preluate de mine de la babele cu care stau de vorbă în ultimii 30 de ani ai vieții mele, și care mi-au furnizat informații despre ce înseamnă bucătărie, alimentație, gastronomie sau, mai adecvat spus, despre cum se făcea mâncare altădată în satul tradițional sălăjean”, spune Camelia Burghele.

Etnologul mărturisește că și-a dorit să aducă în prim-plan un spațiu al vieții rurale prea puțin cercetat. „Mi-am dorit foarte mult să aduc bucătăria țărănească din culise, acolo unde nu prea era studiată sau văzută, și să o pun în prim-plan, să fac din această bucătărie un centru al universului pentru viața cotidiană feminină”, a precizat aceasta.

Expoziția pune în valoare și o perspectivă surprinzător de actuală asupra alimentației. Potrivit Cameliei Burghele, țăranii din satul tradițional pot fi considerați adevărați „nutriționiști” ai vremii lor. „Descoperim că țăranii din satele tradiționale au fost foarte echilibrați din punct de vedere alimentar, au mâncat sănătos, diversificat și în acord cu natura”, afirmă etnologul.

Sezonalitatea, folosirea ingredientelor puține, gătitul exclusiv din produse naturale sau evitarea zahărului sunt principii regăsite frecvent în rețetele culese din teren. „Bucătăreasa de altădată știa să facă mâncare din ingrediente puține, din ce-i dădea grădina. Astăzi, noi, modernii, ne întoarcem la aceste lucruri pentru că am descoperit că sunt foarte sănătoase”, mai spune Camelia Burghele.

Nu lipsesc nici exemplele de plante și verdețuri redescoperite astăzi, precum leurda, urzicile, pătrunjelul sau salata verde, folosite frecvent în trecut și considerate acum adevărate surse de minerale și nutrienți. „Toate aceste lucruri nu sunt invenții moderne; bunicile și străbunicile noastre le știau și le foloseau firesc”, subliniază etnologul.

În esență, expoziția „Bucătăresele satelor” este un omagiu adus unor femei rămase, de cele mai multe ori, anonime. „Cred că este momentul să aducem un omagiu acestor bucătărese, care au susținut generații de-a rândul o familie și o comunitate întreagă, dintr-un rezervor de înțelepciune tradițională pe care ar trebui să-l preluăm și noi”, concluzionează Camelia Burghele.

Expoziția poate fi vizitată în aer liber, accesul fiind gratuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *