Broccoli se află în top 10 al celor mai bune alimente din lume. Popoarele meditareneene pot fi considerate mai mult decât inspirate în bucătărie, nu doar pentru că au inventat dieta care oferă cea mai mare speranță de viață, ci și pentru că au făcut din broccoli un star al preparatelor pe care le prezintă lumii întregi.
Broccoli face parte din familia cruciferelor alături de conopidă, varza de Bruxelles, gulii, napi și varză. Este alcătuit din buchețele răsfirate, de culoare verde. Poate avea și alte varietăți colorostice de la galben până la violet. Originar fiind din estul Mediteranei și Asia Mică, broccoli a fost cultivat în Italia din cele mai vechi timpuri romane și a fost adus în Anglia și America încă din anii 1700.
Profilul nutrițional al acestei plante este cu adevărat impresionant: conține fibre solubile și insolubile în cantități mari, vitamina C în cantități uriașe și vitamina K, extrem de importantă pentru o bună circulație sanguină. Vitamina K se găsește în extrem de puține alimente. O sută de grame de broccoli vă aduc 150 la sută din necesarul zilnic de vitamina C. O altă caracteristică a acestor plante este compoziția bogată în fitonutrienți, substanțe care diminuează semnificativ riscul de diabet, de boli cardiovasculare și de cancer, adică bolile civilizației moderne.
Și pentru că broccoli este atât de popular, există zeci de studii care l-au avut drept subiect. Spicuim din rezultatele acestora și aflăm că această plantă previne artrita, de altfel o boală degenerativă. Substanța denumită sulforafane blochează distrugerea cartilagiilor deoarece interceptează o moleculă care produce inflamația locală. Un alt studiu arartă că extractul de broccoli aplicat direct pe piele reduce semnificativ efectele devastatoare ale razelor ultraviolete, și în felul acesta, protejează împotriva cancerelor de piele.
În interiorul vaselor de sânge, broccoli ajută la dezvoltarea unor enzime care protejează structura internă a acestora. De asemenea, reduce impactul moleculelor care distrug vasele. O altă veste bună este aceea că, dacă mâncați broccoli de cel puțin 3 ori pe lună, este posibil să vă reduceți cu 40 la sută riscul de a dezvolta cancer de vezică urinară. Explicația o reprezintă faptul că enzima pe care o găsim în broccoli, denumită mirozinază, schimbă compușii cu sulf conținuți de plantă, denumiți glucozinolați, în izotiocianați, de asemenea compuși cu sulf. Aceștia din urmă au proprietăți anticancerigene.
Compușii cu sulf sunt esențiali pentru că intră în procesul de detoxifiere pe care îl realizează ficatul. Dar minunile pe care le face broccoli sunt mult mai multe și vă puteți bucura de ele doar dacă îl consumați gătit ușor la abur pentru câteva minute sau dacă îl mâncați crud. Este bine să amintim faptul că produsul fiert nu menține toate aceste proprietăți sănătoase enumerate mai sus.
Broccoli este disponibil din iulie până în octombrie și tot în aceste perioade se congelează. De obicei, este vândut învelit în celofan, care reprezintă o modalitate bună de conservare. Dacă este posibil, alegeți variantele neîmpachetate.
Planta se spală și se taie în bucățele foarte mici. Tulpina poate fi gătită la abur 3-6 minute. În felul acesta devine ușor de consumat și vă oferă fibre de calitate superioară, un ajutor de nădejde pentru tranzitul intestinal. Ar fi ideal ca buchețelele tăiate în cubulețe foarte mici să nu se prepare termic. Le amestecați cu un sos de muștar sau un sos de lămâie preparat în casă cu condimente din belșug și ulei de măsline. Rezultă o salată delicioasă de broccoli. În felul acesta, cu o parte de plantă preparată la abur și o parte crudă, beneficiați de mai multe tipuri de fibre. Fibrele se combină cu acizii biliari din tractul digestiv și reglează colesterolul rău din sânge. În același timp, se reduc acizii biliari cei dovedit implicați în apariția cancerului de colon.
Bogat în potasiu, asigură buna funcționare a sistemului nervos. În același timp, favorizează și creșterea regulată a masei musculare. Broccoli este sărac în calorii, dar duce rapid la saturație și este ideal pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus, fără să se înfometeze. Sfatul oricărui nutriționist este acela că ar trebui să consumăm broccoli cât mai des.
Trebuie să avem în vedere și faptul că pentru cei care iau medicamente pentru subțierea sângelui aportul excesiv de broccoli ar putea interfera cu medicamentația, prin aceasta sporind riscul de a suferi un atac vascular cerebral. Consumul a mai mult de 400 de grame broccoli pe zi sporește probabilitatea de a face pietre la rinichi.