Preturile la bradul de craciun in acest an se anunta mai mici.
Salajenii vor putea cumpara un pom de Craciun incepand cu suma de 10 lei.
Bradul de Craciun din acest an este mai ieftin pentru salajeni. Daca pana acum comerciantii ambulanti care impanzeau orasele din judet puteau impune preturile, care nu erau foarte mici, de data aceasta pe piata brazilor au intervenit doi actori importanti, care duc la scaderea preturilor – un producator privat si Directia Silvica.
Brad de craciun la ghiveci
Bradul de Craciun pe care-l cumperi in ajun si dupa sarbatori il arunci nu mai este de actualitate. De cativa ani, pe piata din Zalau a aparut o oferta pentru achizitionarea bradului de craciun la ghiveci – alternativa care iti ofera posibilitatea sa te bucuri de brad in perioada sarbatorilor, iar dupa aceea sa-l plantezi in gradina. Initiativa ii apartine lui Szoboszlai Attila, care are o pepiniera de brazi la Camar ce se intinde pe 500 de hectare. A pornit afacerea in 2005, dupa alte tentative esuate de a face agricultura cu culturi traditionale, si s-a orientat spre brazii de craciun pentru ca a gasit parteneri din Ungaria si Austria. Avand teren propriu, dar si luat in arenda de la satenii din Camar, a pornit afacerea cu brazi de craciun si, implementand tehnologie adusa din strainatate, a reusit sa devina unul dintre cei mai importanti furnizori din tara, lucrand cu marile lanturi de magazine cum ar fi Kaufland, Bricostore sau Auchan. Pentru acest an, firma lui Szoboszlai Attila scoate pe piata 50-60.000 de brazi taiati, cu preturi cuprinse intre 16 si 150 de lei, in functie de specie – molid, brad argintiu sau brad normanniana sau de dimensiuni. Firma de la Camar furnizeaza si brazi mari, de 7-8 metri, pentru impodobirea pietelor, care ar costa administratiile locale sau bisericile – cei care achizitioneaza cu predilectie brazi cu aceste dimensiuni – cam 1.000 de lei.
Bradul la ghiveci se poate achizitiona cu cel putin 30 de lei. Potrivit lui Szoboszlai Attila, preturile difera in functie de specie si de dimensiuni. Astfel, un molid la ghiveci se poate cumpara cu 30-35 de lei, un brad argintiu costa intre 40 si 65 de lei si bradul normanniana ajunge chiar si la 70 de lei. Cum firma din Camar nu se bazeaza exclusiv pe piata din Salaj, in intreaga tara vor ajunge aproximativ 60.000 de brazi taiati din pepiniera proprie, plus inca 40.000 de brazi la ghiveci.
Directia Silvica vinde numai molizi
Daca cineva poate sa faca oarecum concurenta pro-ducatorului de brazi din Camar, acest concurent poate fi doar Directia Silvica. Astazi, la sediul Directiei Silvice din Zalau are loc licitatia pentru cei 15.160 de molizi care vor fi comercializati ca pom de craciun. Potrivit lui Romeo Benc, adjunct in cadrul institutiei, anul acesta silvicii salajeni ofera numai molizi, iar preturile de licitatie sunt cuprinse intre 10 si 20 de lei. Cei mai multi molizi se comercializeaza la Cehu Silvaniei – 8.365, la Zalau – 3.550 si la Ileanda – 2.000. La ocolul silvic din Jibou sunt disponibili un numar de 1.110, cei mai putini fiind comercializati la Magura Simleu – doar 135 de bucati. Daca molizii nu vor fi achizitionati in cursul licitatiei de astazi, cei de la Directia Silvica sunt siguri ca vor reusi sa-i valorifice pana de sarbatori. Romeo Benc mai spune ca pe langa pomii de craciun de provenienta proprie, Directia mai poate valorifica si brazii pe care diferite organe de control ii confisca in aceasta perioada.
Molid, brad argintiu sau normanniana
Molidul este unul dintre cei mai comercializati pomi de craciun si este preferat din cauza formei piramidal-conice, insa prezinta dezavantajul ca dupa cateva zile, la caldura casei, incep sa le cada pinii. Bradul argintiu este foarte elegant datorita culorii sale deosebite si a co-roanei mult mai dese in com-paratie cu ceilalti brazi. Culoarea albastra-argintie o are datorita faptului ca pinii ii sunt acoperiti cu rasina groasa, ceea ce impiedica evaporarea apei si-si mentine pinii un timp mai lung. In ultimul timp, si la noi a devenit o moda impodobirea bradului normanniana. Acestui brad ii trebuie 8-10 ani pana cand ajunge la inaltimea optima de 1,5 – 2 metri pentru a putea fi folosit ca pom de craciun. Bradul normanniana este preferat pentru forma conica, crengile dese si simetria perfecta, dar mai ales pentru ca nu-i cad pinii, oricat de uscat ar fi.
Cum sa-ti ingrijesti bradul de craciun
Daca v-ati achizitionat un brad de craciun, trebuie sa tineti seama de cateva lucruri. In primul rand, nu-l asezati aproape de o sursa de caldura, dimpotriva, incercati sa gasiti o zona mai rece pentru amplasarea lui. De asemenea, e bine sa pulverizati periodic apa la temperatura camerei pe coroana bradului pentru a-i pastra prospetimea si sa aerisiti camera cel putin o data pe zi.