decembrie 5, 2025

Branza produsa la Jibou de firma Calion este OK

imagine-articol0_49556

Inspectorii de la Direcția Sanitar Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor Salaj au anunțat rezultatul cercetarilor facute la producatorul de brânzeturi din Jibou, Calion, dupa ce colegii lor din Argeș au cerut verificari în cazul celor aproximativ 40 de elevi de la Școala 16 Pitești.

DSVSA Salaj, prin vocea purtatorului de cuvânt Vasile Chindriș, spune ca brânza de la Jibou este în buna regula și ca nu a fost contaminata. Cel mai probabil, brânza consumata de elevii argeșeni care s-au îmbolnavit s-a contaminat pe traseu sau chiar la unitatea de catering care a distribuit mâncarea elevilor.
„Brânza produsa la Jibou nu este contaminata. În mod cert, contaminarea s-a produs pe traseu, cel mai probabil în unitatea de catering, care a fost deja amendata pentru modul incorect de manipulare a alimentelor. În plus, la o argumentație logica, daca cele doua tone de brânza din lot ar fi fost contaminate la producator, numarul îmbolnavirilor ar fi fost, cu siguranța, mult mai mare”, spune Vasile Chindriș.
Reamintim ca inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Salaj au demarat în cursul zilei de joi, 10 martie, un control la fabrica de lactate din Jibou, la cererea colegilor lor din Argeș. Motivul pentru care a fost solicitat controlul este ca stop_coloana elevii școlii 16 din Pitești care au ajuns la spital saptamâna trecuta cu probleme digestive ar fi consumat la cantina școlii brânza telemea produsa la unitatea din Jibou.
Directorul executiv al DSVSA Salaj, Cherteș Mircea Lucian, a explicat ca a fost vizat un lot de 2.169 de kilograme de brânza, din care a fost livrata la un depozit alimentar din Pitești cantitatea de 1.050 de kilograme. Din aceasta cantitate, depozitul alimentar a livrat unei firme de catering 15 kilograme, care a fost folosita la prepararea mesei destinate elevilor. Diferența de 1.119 kilograme a fost livrata la un numar de 108 unitați de comercializare din județul Salaj (694 de kilograme) și șapte unitați din județul Cluj (425 de kilograme). Din toata cantitatea, doar la firma argeșeana de catering au fost probleme, de unde și presupunerea întemeiata ca brânza s-a contaminat doar acolo.