Bonificatii persoane fizice Contribuabilii, persoanele fizice pot beneficia de o bonificatie de 5% din impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, reprezentand obligatii fiscale anuale pentru anul 2019, daca toate aceste obligatii fiscale de plata se sting prin plata sau compensare, integral pâna la data de 30 iunie 2020 inclusiv. De asemenea, va fi aplicata o bonificatie de 5% din impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta pâna la 30 iunie 2020 inclusiv. Aceasta se acorda numai daca este îndeplinita conditia de acordare a bonificatiei pentru plata în termenul anuntat. Acordarea bonificatiilor se efectueaza de catre contribuabil prin înscrierea acesteia în mod distinct în Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice, iar obligatiile fiscale de plata se determina prin diminuarea obligatiilor fiscale datorate cu valoarea bonificatiei.

rn

Contribuabilii care au depus Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – capitolul I. Date privind veniturile realizate, pentru veniturile realizate în anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fara acordarea bonificatiilor prevazute , pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declaratii rectificative pâna la data de 30 iunie 2020 inclusiv, cu respectarea conditiilor din lege.

rn

II. Facilitati fiscale pentru persoane fizice si juridice Masura 1 – Anularea dobânzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, în cazul contribuabililor care la aceasta data au în sold atât obligatii bugetare accesorii cât si obligatii bugetare principale. Pentru a beneficia de aceasta facilitate, contribuabilii trebuie sa plateasca obligatiile bugetare principale restante la 31 martie 2020, sa achite obligatiile curente (cele nascute dupa 31 martie 2020), sa depuna toate declaratiile fiscale si sa depuna cererea de anulare a accesoriilor pâna la 15 decembrie 2020. Masura 2 – Anularea dobânzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declaratie rectificativa cu scadenta anterioara datei de 31 martie 2020 inclusiv Contribuabilul trebuie sa stinga obligatiile bugetare principale individualizate în declaratia rectificativa pâna la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor , sa achite obligatiile curente (cele nascute dupa 31 martie 2020), sa depuna toate declaratiile fiscale si sa depuna cererea de anulare a accesoriilor pâna la 15 decembrie 2020. Masura 3 – Anularea dobânzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv daca la aceasta data contribuabilul are în sold doar accesorii, iar obligatiile bugetare principale au fost stinse.

rn

În acest caz, pentru a beneficia de masura anularii accesoriilor, contribuabilii trebuie sa plateasca obligatiile curente (cele nascute dupa 31 martie 2020), sa depuna toate declaratiile fiscale si sa depuna cererea de anulare a accesoriilor pâna la 15 decembrie 2020. Masura 4 – Anularea dobânzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisa ca urmare a inspectiei fiscale sau verificarii situatiei fiscale personale, care este în curs de derulare la data intrarii în vigoare a ordonantei de urgenta În acest caz, contribuabilii care la data intrarii în vigoare a ordonantei au în derulare o inspectie fiscala ori o verificare a situatiei fiscale personale pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligatiilor stabilite suplimentar de organul de control daca platesc aceste obligatii pâna la termenul de plata stabilit în decizia de impunere si daca depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicarii deciziei. Contribuabilii care beneficiaza de esalonare la plata pot beneficia de facilitatile fiscale daca îndeplinesc conditile impuse de ordonanta, pe de o parte, iar pe de alta parte, doresc si mentinerea esalonarii la plata, ori daca finalizeaza esalonarea pâna la 15 decembrie 2020.