Consiliul Tripartit pentru Dialog Social s-a reunit, marți, 22 noiembrie, pentru a discuta două subiecte de mare interes pentru economia românească: majoarea salariului minim pe economie și creșterea contingentului de lucrători străini pe teritoriul țării noastre.
Ministerul Justiției a fost reprezentat la ședință de secretarul de stat Bogdan Ilea. Potrivit sălăjeanului, din cauza dezacordurilor existente în momentul de față între sindicate și patronate, ambele subiecte urmează a fi rediscutate luna viitoare.
„Am participat la ședința Consiliului Tripartit pentru Dialog Social, iar unul dintre subiectele aflate pe agenda acestuia a fost discutarea, în principiu, a unui calendar pentru majorarea salariului minim pe economie. Raportat la dezacordul existent între poziția sindicatelor și cea a patronatelor, subiectul a fost amânat pentru ședința din luna decembrie.
Un alt subiect discutat în principiu și asupra căruia sindicatele și patronatele nu s-au înțeles a fost ipoteza creșterii contingentului de lucrători străini de la 100.000 la 140.000, context în care poziția exprimată de reprezentanții sindicatelor a fost aceea că nu se poate discuta de o creștere a contingentului de lucrători străini fără o creștere corespunzătoare a salariului minim pe economie deoarece, în acest fel, se descurajează lucrătorii autohtoni români și, în paralel, se aduc lucrători din exteriorul țării. Și acest subiect a rămas în analiză, urmând a fi discutat la ședința din luna decembrie a Consiliului Tripartit pentru Dialog Social”, a explicat secretarul de stat Bogdan Ilea.
Înainte de repunerea celor două subiecte pe ordinea de zi din decembrie, Ministerul Muncii va discuta cu cele două părți, în încercarea de a se ajunge la un numitor comun.
„Pe cele două teme de interes major a rămas ca, înainte de ședința din luna decembrie a Consiliului Tripartit de Dialog Social, Ministerul Muncii să desfășoare discuții cu sindicatele și patronatele, urmând ca, înainte de a discuta cu reprezentanții guvernului propunerile lor, cele două părți să se pună de acord, în acest moment fiind clar că pozițiile lor pe cele două subiecte de interes sunt antagonice”, a precizat Bogdan Ilea.