Nu se vor mai face majorari salariale cu sase luni inainte de alegeri, autoritatile locale vor fi obligate sa prevada planuri financiare fundamentate pe o perioada de trei ani, obligatie impusa si candidatilor in campanii electorale pentru promisiunile financiare avansate.
„Majorarile de salarii vor fi interzise cu sase luni inainte de alegeri, fie prezidentiale, fie parlamentare”, a declarat cu putin timp in urma premierul Emil Boc. Astfel, dupa aproape doi ani de campanii electorale neintrerupte, presarate cu nenumarate pomeni pentru a aduce voturi, onor dom’ prim ministru s-a decis sa puna capat practicilor balcanice si promite sa inchida robinetele finantarii in preajma tururilor de scrutin.
Totodata, premierul vrea sa ii oblige pe primari sa prevada planuri financiare pe trei ani si sa obtina avizul Ministerului Finantelor si a unui Consiliu Fiscal.
„Orice competitor electoral in campania prezidentiala sau primari in campania locala, orice propunere financiara pe care o fac trebuie sa aiba fundament pe trei ani cu privire la resursele bugetare, sa spuna de unde iau bani. Sa ceara opinia Consiliului Fiscal si a Ministerului Finantelor, care sa spuna public punctul de vedere la propunerile pe care politicienii le fac”, a adaugat Boc.
Pe de alta parte, rectificarile bugetare vor fi limitate la maximum doua revizuiri pe an, decizie care ar putea sa aduca mari batai de cap adminis-tratiilor locale care recurg la rectificari aproape in fiecare luna. Mai mult, banii alocati pentru investitii nu vor putea fi utilizati pentru salarii si pensii.
Toate aceste prevederi au fost introduse in legea responsabilitatii fiscale, adoptarea legii reprezentand o conditie asumata de autoritatile romane in negocierile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.