Programul de guvernare a fost depus la Parlament in ultima zi a saptamanii trecute
Guvernul va fi obligat ca, in primele luni ale anului viitor, sa adopte o serie de decizii nepopulare, precum aplicarea unei politici salariale prudente in sectorul bugetar si eliminarea cheltuielilor in exces din intreprinderile de stat, pentru a evita adancirea procesului de contractie economica. Atentionarea este inclusa in programul de guvernare al viitorului Cabinet, obtinut de catre Mediafax.
Programul de guvernare al viitorului Cabinet extinde autonomia financiara a unitatilor administrative si a veniturilor bugetelor locale ale acestora. Astfel, primariile vor putea modifica nivelul impozitelor si taxelor locale in functie de necesitatile locale si de gradul de suportabilitate al populatiei. De asemenea, autoritatile vor avea dreptul de a calcula valoarea impozabila a cladirilor si terenurilor din intravilanul localitatilor prin raportarea la valoarea de piata a acestora. In prezent, impozitele locale se calculeaza in functie de valoarea impozabila, de 806 lei pe metru patrat, cota de impozitare fiind de 0,1 la suta din valoarea totala. Valoarea acestor taxe poate fi modificata de coeficienti precum rangul localitatii ori amplasarea imobilului.
Programul de guvernare mai prevede alocarea integrala la bugetele locale a sumelor provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice, asa cum se procedeaza in cazul amenzilor aplicate populatiei.
Mentinerea cotei unice de impozitare la 16 la suta si a taxei pe valoare adaugata la 19 la suta, restructurarea aparatului administrativ si aplicarea rezul-tatului referendumului privind Parlamentul unicameral au fost incluse, de asemenea, in programul de guvernare.
Documentul apartinand viitorului Cabinet prevede ca Guvernul va infiinta un fond de investitii, prin care sa asigure finantarea proiectelor de investitii considerate de importanta nationala.
Pentru constructia de autostrazi, Executivul va propune un pact national finantat cu cel putin 1 la suta din PIB. Perioada de garantie a lucrarilor realizate pentru imbunatatirea infrastructurii de transport, refacerea infrastructurii feroviare simulat si in concordanta cu cea rutiera va fi marita.
Frana la infiintarea de noi orase
In ceea ce priveste descentralizarea administrativa si cresterea eficientei administratiei publice locale, Guvenul va elabora un proiect privind reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei. In acest fel, se urmareste descurajarea oricarei initiative de infiintare de noi comune si orase.