Guvernul condus de Emil Boc a aprobat ieri legea care ii muta pe copiii de gradinita la scoala primara, pe cei de liceu – la gimnaziu si care ii baga pe toti elevii in examene din doi in doi ani. Aceeasi lege ii va plimba pe absolventii de liceu, la bacalaureat, prin aproape toate materiile, iar pe profesori ii lasa fara titularizare si fara alte cateva drepturi.
Guvernul a aprobat in sedinta de ieri proiectul Legii Educatiei Nationale, documentul urmand sa fie transmis in Parlament spre dezbatere in regim de urgenta.
Potrivit unui comunicat oficial al Executivului, premierul Emil Boc a anuntat ca legea ar urma sa fie adoptata pana cel tarziu la finele lunii iunie, astfel incat ea sa poata fi aplicata chiar din aceasta toamna, adica de la inceputul anului scolar 2010 – 2011. Exceptie de la aplicarea imediata vor face, potrivit lui Boc, „prevederile care presupun elemente de durata, si ma refer aici la clasa a IX-a, care trece in cadrul gimnaziului”.
In afara de trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, viitoarea lege mai prevede transformarea actualei grupe pregatitoare in clasa pregatitoare si includerea ei in invatamantul primar. Tot ca elemente de noutate, legea vine cu evaluari din doi in doi ani ale elevilor: la finalul clasei pregatitoare, la sfarsitul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a, a IX-a si la sfarsitul clasei a XII-a (bacalaureatul), rezultatele urmand sa fie trecute in Portofoliul educational. Acesta va conta in proportie de 70 la suta la admiterea in liceu, care se va face dupa clasa a IX-a.
O PROBA IN PLUS LA BACALAUREAT
In privinta bacalau-reatului, Ministerul Educatiei a modificat, se pare, forma propusa initial. Potrivit purtatorului de cuvant Melania Vergu, citat de Mediafax, noul tip de bacalaureat, care ar urma sa fie aplicabil din 2012, va cuprinde evaluari la ambele limbi de circulatie internationala studiate pe parcursul liceului, fata de numai una – cum era prevazut initial. Restul probelor de evaluare a competentelor raman aceleasi ca si anul acesta: una la limba romana, una la limba materna (daca este cazul) si una de calculator. In privinta probelor scrise, prima este cea la limba si literatura romana, comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, urmata de proba scrisa la limba si literatura materna, comuna si ea pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale. Examenul va continua cu doua probe scrise, din mai multe materii fiecare (transdisciplinare este termenul folosit in textul legii), diferentiate in functie de profil, filiera si specializare.
Legea – contestata de sindicate
Sindicatele contesta proiectul legislativ si sustin ca timpul alocat dezbaterii lui publice – mai putin de o luna – a fost mult prea scurt. De asemenea, sindicalistii din invatamant acuza Ministerul Educatiei ca nu i-a consultat la elaborarea legii si nici nu a tinut cont, ulterior, de propunerile lor de modificare. Singura posibilitate ramasa pentru introducerea modificarilor cerute de sindicalisti este la dezbaterea proiectului in Parlament.