„Performantele” sistemului sanitar romanesc sunt scoase la lumina, tot mai frecvent in ultima perioada, de nenorocirile intamplate unor vedete. Dupa celebrul „caz Tecuceanu”, care pana la urma ar fi murit, se pare, din cauza unei bacterii contactate in timpul spitalizarii, a venit acum randul unei soliste de la opera sa sufere de pe urma acestor „performante” si sa afle, astfel, tot poporul ce risca fiecare dintre noi atunci cand mergem, chiar si in vizita, la spital. Cazul Ameliei Antoniu, internata intr-un spital pentru o interventie chirurgicala de rutina si bagata in coma de o infectie respiratorie cauzata de aparatura medicala sterilizata superficial, aduce in atentie cat de imprevizibil si periculos este sistemul sanitar din tara noastra. Iar pericolul nu vine dintr-o eventuala lipsa de pricepere ori profesionalism a medicilor romani, ci dintr-o saracie extrem de prost gestionata. Mai exact, diminuarile constante a fondurilor directionate catre spitale, in loc sa fie compensate prin restructurari de spitale, inclusiv de personal, au avut ca si principala consecinta rabatul de la igiena. Nu a auzit nimeni sa se reduca posturi in spitale – din contra, eventual s-au facut angajari in nestire – dar de cearceafuri nespalate bine, de spalat pe jos si in toalete fara dezinfectant, de lipsa detergentilor din spitale stie toata lumea. Iar consecintele acestor lipsuri, de care toti stim, le simtim, unii dintre noi, in modul cel mai acut: prin boli capatate tocmai in locul unde mergem sa ne cautam sanatatea – in spital. Iar pentru bolnavii care sufera deja de o afectiune grava, o astfel de boala primita in spital poate fi fatala. Asa numitele infectii nosocomiale (contactate in spital) fac anual in Romania mii de victime. Cum Salajul este, si el, in Romania, nici salajenii nu sunt feriti de astfel de probleme. In 2008, au fost inregistrate in judet nu mai putin de 125 de astfel de infectii, dintre care in trei cazuri a fost vorba despre septicemie, o infectie generalizata a sangelui. Plateste cineva pentru suferinta adaugata la boala pacientului ori chiar pentru moartea provocata de lipsa igienei din spitale?
Boala pandeste din spital
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...