Implementarea Legii salarizarii personalului platit din fonduri publice ar putea reprezenta una dintre sursele de risc real în ceea ce priveste cresterea inflatiei în România, avertizeaza BNR, în Raportul asupra inflatiei, lansat luni, imediat dupa ce Comisia juridica a Senatului a avizat favorabil proiectul de Lege privind salarizarea unitara, reprezentantii Opozitiei votând împotriva, pe motiv ca nu a fost prezentat un studiu al impactului bugetar. 

Eventuale reduceri ale investitiilor publice în vederea încadrarii deficitului bugetar în tintele asumate de autoritati, coroborate unei majorari a ecartului dintre variatia salariilor si cea a productivitatii muncii, „s-ar rasfrânge, în cele din urma, asupra potentialului de crestere si competitivitatii economiei românesti”, spune raportul BNR, preluat de Gandul. Iar un a din consecintele „deteriorarii echilibrelor macroeconomice” ar fi „un impact advers asupra perceptiei de risc a investitorilor straini, cu consecinte asupra fluxurilor de capital stabile puse la dispozitia economiei românesti, a finantarii deficitului de cont curent si, astfel, asupra evolutiei viitoare a monedei nationale”, mai arata autorii Raportului BNR.
Comisia juridica a Senatului a dat luni aviz favorabil proiectului de Lege privind salarizarea unitara, iar reprezentantii opozitiei s-au opus din cauza lipsei unui studiu al impactului bugetar.
„Din punctul acesta de vedere, ar fi o avizare în orb”, a argumentat senatorul liberal, Daniel Fenechiu, o pozitie similara având si senatorul George Dirca, de la USR. Preconizam ca în curând vom ajunge într-o situatie similara anului 2010 în care statul a fost nevoit sa aplice taieri salariale”, a spus Dirca. „Pe de alta parte, un lucru foarte grav este ca aceasta lege nu introduce criterii de performanta în grilele salariale. Practic vom avea costuri si mai mari la o eficienta mult mai scazuta. Pozitia noastra este de a ne opune acestei legi în aceasta forma”, a adaugat Dirca.
sase senatori de la PSD-ALDE au votat „pentru”, iar patru, de la PNL si USR, au votat „împotriva”. Senatorul liberal, Daniel Fenechiu, a anuntat ca PNL nu va vota pentru un aviz favorabil, întrucât în lege nu exista un studiu al impactului bugetar. Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind for decizional.