In zona fostului Uz Casnic din Zalau, in blocul G164 locuiesc nu mai putin de 160 de familii. Oameni si-au pus in cap sa se inscrie in programul primariei pentru reabilitare. Din capul locului era de banuit ca va fi greu sa ajunga 160 de familii la un numitor comun, dar nmeni nu s-a gandit ca nu vor putea face ceva din cauza unui singur om. Dar au dat peste Mastan Leontin.
Asociatia de proprietari al blocului G 164 a fost infiintata in 30 mai 2016 si, imediat dupa infiintarea asociatiei, administratorul blocului a inceput demersurile pentru reabilitarea termica a blocului prin programul pe fonduri europene initiat de Primaria Zalau.
Primaria identifica o hiba
S-a depus cerere la Primaria Zalau in care s-a solicitat cuprinderea blocului G164 in programul operational 2016 – 2020 ADR Nord-Vest pentru reabilitarea termica si interioara a blocului. Arhitectii care intocmesc proiectul de reabilitare au fost in luna august la fata locului, au fotografiat si au constatat ca blocul a suferit modificari fata de proiectul initial, la etajul unu si la etajul trei. Reprezentantii primariei au adus la cunostinta administratorului blocului ca imobilul trebuie adus la forma initiala din proiect, constatand ca proprietari ai unor apartamente de la etajul 1 si 3 si-au insusit ilegal o parte din holul comun si au blocat luminatoarele.
Totul atarna de un… Mastan
Administratorul a crezut ca Primaria va rezolva problema si a inaintat o adresa, plin de speranta. In urma adresei cu numarul 68513 din data de 19 octombrie 2016, depusa la Primaria Zalau, administratorul blocului a primit urmatorul raspuns: “Referitor la aspectele sesizate cu privire la blocarea luminatoarelor de la capatul holului de catre locatarii apartamentelor 41 si 123 va informam ca in urma controlului efectuat in data de 31.10.2016 am constatat ca cele relatate in sesizare se confirma, proprietarii apartamentelor mentioante realizand lucrari de extindere a spatiilor prin inchiderea luminatoarelor de la capatul holurilor si mutarea usilor de acces in apartament, lucrari pentru care nu au fost emise autorizatii de construire. Constructiile nu necesita emiterea de autorizatii de construire conform legii nr. 50/1991. Potrivit legii 230/2007 privind infiintarea de asociatii de proprietari, reprezentatul legal al acestora poate solicita instantei sa hotareasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor. Proprietarii apartamentelor afectati de aceasta constructie isi pot rezolva neintelegerile pe cale amiabila sau in instanta.” stop_coloana
Pe documentul emis de Directia Urbanism – Arhitect sef, Serviciul Inspectia in Constructii, si-au pus semnatura seful Serviciului Inspectia in constructii, Petre Vlad Andrei, arhitetul sef Gavra Terezia si viceprimarul Balajel Teodor.
Daca aceste nereguli nu sunt remediate, blocul G164 risca sa nu fie inclus in programul cu fonduri europene pentru reabilitarea termica si interioara.
Nu ne-ntelegem, hai la judecata
Pentru rezolvarea situatiei pe cale amiabila, in data de 24 noiembrie a fost convocata adunarea generala a locatarilor din blocul G164, in care s-a discutat problema revenirii blocului la forma initiala din proiect. La discutie a participat si proprietarul apartamentului 123, Mastan Leontin Vasile. Dupa finalizarea discutiilor s-a intocmit o declaratie in care i s-a cerut lui Mastan Leontin Vasile sa isi aduca apartamentul la forma initiala, sa deschida holul, sa isi mute usa la locul initial si sa elibereze luminatoarele. Declaratia a fost semnata de toti proprietarii de apartamente din blocul G164 prezenti la sedinta, insa cel in cauza, Mastan Leontin Vasile, a refuzat si nu a fost de acord sa se rezolve problema pe cale amiabila. Asa ca presedintele asociatiei de proprietari a blocului G164 este nevoit sa se adreseze organelor judecatoresti. Daca problema va trena prin instante, adio reabilitare.