Blocajul financiar se accentueaza si s-a ajuns ca sapte companii din zece sa întârzie sa-si plateasca facturile. Durata medie de încasare a facturilor la nivelul economiei a ajuns la aproape 120 de zile, reiese dintr-o analiza prezentata de Ziarul Financiar, realizata de Frames si Train Your Brain. Cauzele sunt resursele financiare insuficiente si accesul greu al companiilor la credite. 

rn

Potrivit unui sondaj realizat în perioada 2-7 mai 2019, pe un esantion de 180 de companii din tot spectrul economic, de la comert si industria prelucratoare la constructii si turism, 68 la suta dintre manageri au recunoscut ca amâna plata facturilor pâna la limita maxima, pentru a-si asigura cash flow-ul necesar desfasurarii afacerilor.
Principalele motive pentru care companiile nu îsi achita la timp obligatiile financiare sunt reprezentate de lipsa resurselor financiare disponibile, mentionata de 53% dintre respondenti, neîncasarea facturilor (22%), cresterea costurilor operationale (15%), scaderea vânzarilor (7%) si alte motive (3%).
Chestionati care este perioada medie în care îsi achita facturile, 42% au indicat intervalul de 3-4 luni, 37% au bifat raspunsul 2-3 luni, 16% au mentionat intervalul 1-2 luni, iar 5% peste nivelul de 4 luni.
In Barometrul privind perspectivele economiei în 2019, 78% dintre antreprenori indicau blocajul financiar (neplata facturilor sau plata cu întârziere a acestora) drept principala problema din acest an. Deprecierea leului este a doua cea mai importanta problema din 2019, urmata de cresterea preturilor, scumpirea si limitarea accesului la finantare si accentuarea lipsei de personal pe piata muncii, arata analiza.