Sa vedem cand vor fi si restaurate
rn
Guvernul a aprobat in sfarsit alocarea de fonduri pentru protejarea de intemperii a celor doua biserici de lemn distruse de furtuna din 17 septembrie, Sf. Mihail si Gavril, din Poarta Salajului, si Sf. Dumitru, din Lozna.
Preotul Claudiu Nechita, purtator de cuvant al Episcopiei Salajului, ne-a declarat ca a fost alocata suma de 15.000 de lei pentru parohia din Poarta Salajului si suma de 7.000 de lei pentru parohia Lozna, pentru efectuarea unor lucrari de punere sub protectie a bisericilor. Cu acesti bani, o firma autorizata din Baia Mare va inchide frontoanele peste bolti cu scandura si va construi o protectie de carton asfaltat peste bolta, altar si turn, astfel ca bisericile sa fie protejate de ploi si ninsori pana cand se vor executa lucrarile de refacere a acoperisurilor si celor doua turle rupte de vant.
Au trecut asadar aproape 3 luni de cand autoritatile locale cauta solutii pentru punerea sub o "umbrela" protectoare a celor doua monumente, ca sa nu ploua in interioarele bisericilor de lemn si sa le distruga complet. Au existat multe discutii intre institutii, si in cadrul sedintelor de Consiliu Judetean, dacxa se poate atinge cineva de biserici pana vin banii de la Guvern, pentru a se evita deteriorarea interioarelor din lemn. Nimeni n-a avut suficient curaj sa faca un bine. “n afara de primarul Loznei, Alin Pocol, care a chemat imediat dupa furtuna pompierii ISU, care au intervenit cu scara rulanta telescopica pentru a acoperi spartura din acoperisul bisericii afectate cu folie. Nici sefa Directiei de Cultura Salaj si nici arhitectul specializat in restaurarea monumentelor de patrimoniu care au fost la fata locului nu l-au pus pe primar sa dea folia jos.
Directia de Cultura a transmis referate catre Ministerul Culturii si Institutia Prefectului, pentru a solicita sprijin financiar Guvernului pentru protejarea celor doua monumente de patrimoniu si pentru proiectele de executie a lucrarilor de restaurare. O cerere a fost indreptata si catre Catre Consiliul Judetean Salaj, din partea careia a primit raspuns ca ar fi bine sa solicite acest lucru Institutiei Prefectului, care a facut evaluarea pagubelor furtunii din 17 septembrie pe intreg judetul. O alta solicitare de finantare a fost adresata Episcopiei Salajului. Fara ecou. Episcopia spune ca a ezitat in a interveni, pentru ca "orice interventie la un monument istoric nu se poate face de catre parohie, fara girul Directiei de Cultura. "A fost destul de ciudat, pentru ca nu stiam cat se permite parohiei sa se implice si ce puteam face pentru a pune sub protectie monumentul istoric", spune purtatorul de cuvant Claudiu Nechita.
Daca sumele pentru acoperirea cu prelate au venit atat de greu, la partea de restaurare nici nu vrem sa ne gandim. Oare cat va fi de asteptat pentru obtinerea finantarii si pentru efectuarea lucrarilor de refacere a acoperisurilor, pentru ca este vorba despre monumente de patrimoniu?
Potrivit referatului intocmit de Directia de Cultura Salaj dupa evaluarea pagubelor, costul estimativ pentru realizarea lucrarilor de proiectare si executie a restaurarii este de 345.000 lei fara TVA pentru biserica din Poarta Salajului si de 230.000 lei fara TVA pentru biserica din Lozna.