Patriarhia Romana sustine un caracter optional al orelor de educatie pentru viata, fiind impotriva incadrarii in mod obligatoriu a elevilor in programe de educatie sexuala.
In opinia BOR, acest lucru reprezinta "un atentat asupra inocentei copiilor", impiedicand dezvoltarea lor "fireasca" si "marcandu-i" pentru intreaga viata.
Reactia Bisericii vine in urma publicarii in Monitorul Oficial a Legii nr. 45/3 aprilie 2020, care modifica si completeaza Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, care prevede obligativitatea organizarii in scoli, cel putin semestrial, a unor programe pentru viata si sanatate, inclusiv educatie sexuala pentru copii.
Intr-un comunicat de presa, Patriarhia afirma ca prevederile acestei legi contravin unor articole din Constitutie, Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului si Legii educatiei nationale nr. 1/2011 si precizeaza ca in 13 martie a transmis adrese cu privire la aceasta propunere legislativa catre seful statului, premier si ministrul Educatiei si Cercetarii, in care a semnalat aceste aspecte.
"Consideram ca incadrarea in mod obligatoriu a elevilor in programe de educatie sexuala reprezinta un atentat asupra inocentei copiilor, impiedicand dezvoltarea lor fireasca si marcandu-i pe acestia pentru intreaga viata. In acest sens, mai multe studii realizate in diferite tari au demonstrat ca o astfel de abordare a educatiei copiilor a avut ca urmare inceperea vietii sexuale mai devreme, cu implicatiile de rigoare, fara vreo imbunatatire in plan social. Spre exemplu, analiza intitulata iRe-examinarea dovezilor: Educatia sexuala completa in scoli in Statele Unite ale Americiii, realizata in anul 2019, de Institutul pentru Cercetare si Evaluare, din SUA, organizatie independenta cu peste 25 de ani de experienta in evaluarea programelor de acest tip, arata ca programele de educatie sexuala in scolile publice nu sunt eficiente, iar unele au dus chiar la cresterea ratei sarcinilor la adolescenta, la reducerea varstei debutului sexual, precum si la comportamente sexuale riscante. Concluzia cercetarii este ca astfel de programe sunt mai degraba ide indoctrinare sexualai decat ide educatiei", se arata in comunicatul citat.
Patriarhia mentioneaza ca in unele state ale Uniunii Europene educatia sexuala este organizata in cadrul altor discipline scolare – Austria, Grecia, Irlanda, Letonia, Portugalia, Slovacia, Spania, iar in altele ca disciplina distincta neavand caracter obligatoriu – Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia, Lituania, Polonia.
"In Romania, studierea temelor specifice educatiei pentru viata si sanatate se realizeaza in cadrul disciplinei scolare obligatorii Consiliere si dezvoltare personala, careia i se aloca deja o ora/saptamana in Planul-cadru pentru invatamantul gimnazial. De asemenea, in sistemul public de invatamant romanesc exista deja discipline optionale, ofertate la nivel national, care abordeaza aspecte privind educatia pentru viata: Educatie pentru sanatate; Pregatiti pentru viata. Educatie pentru viata si comunitate; Adolescenta si autocunoastere; Mai intai caracterul", explica sursa citata.
Patriarhia Romana considera ca pregatirea pentru viata intima si de familie trebuie sa fie lasata in primul rand in sarcina familiei care poate aprecia corect si obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual si emotional al copilului.
"In tara noastra, numeroase si reprezentative asociatii din societatea civila si-au exprimat ingrijorarea fata de efectele educatiei sexuale asupra copiilor. Aceste asociatii si-au prezentat pozitia in mod public si au propus solutii alternative, in care accentul cade pe educatia pentru familie. Consideram ca pregatirea pentru viata intima si de familie trebuie sa fie lasata in primul rand in sarcina familiei care poate aprecia corect si obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual si emotional al copilului", se mai arata in comunicat.
Potrivit Patriarhiei, "identitatea si viata persoanei umane nu se epuizeaza intr-o realitate exclusiv biologica sau socio-culturala".
"Viata are si o dimensiune spirituala, ignorata in societatea contemporana secularizata, care a pierdut sensul sacru al vietii umane. Biserica a acordat dintotdeauna o importanta deosebita cresterii spirituale a omului, care este chemat la viata vesnica in iubirea lui Dumnezeu. De aceea, este relevanta si valorificarea specificului formativ al educatiei religioase, care contribuie la cultivarea unei constiinte vii si marturisitoare a valorii eterne a persoanei umane, la promovarea demnitatii acesteia in familie si in societate si la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate si de orientare", se mai sustine in comunicatul Patriarhiei Romane.
Biserica se impotriveste obligativitatii educatiei sexuale in scoli
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...