În urmă cu trei ani, în data de 17 septembrie, biserica de lemn din Poarta Sălajului, monument istoric de secol XVII, era grav afectată de o vijelie, care a rupt turla lăcaşului de cult, ce s-a prăbuşit mai apoi peste acoperiş.
Biserica era una din cele mai vizitate din Sălaj, în condiţiile în care este poziţionată foarte aproape de drumul european E81, care face legătura între Zalău şi Cluj Napoca şi face parte, alături de alte şase biserici de lemn din judeţ, din proiectul european “Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, implementat de Consiliul Judeţean Sălaj cu scopul de a creşte importanţa turismului şi culturii, ca factor care stimulează creşterea economică a regiunii.
Prin eforturile reunite ale autorităţilor locale şi centrale, localnicilor, dar mai ales ale preotului ortodox din localitate, Marcel Şamşodan, biserica este astăzi pusă în siguranţă, prin refacerea integrală a acoperişului, turla urmând a fi reconstruită ulterior.
Cei circa 170.000 de lei investiţi până în prezent în proiectul de restaurare au provenit de la Consiliul Judeţean Sălaj şi Secretariatul de Stat pentru Culte.
Cu aceşti bani, a fost achiziţionată şindrila, iar o firmă acreditată pentru astfel de lucrări a schimbat în totalitate structura de lemn a acoperiţului şi a montat noua învelitoare. Nu în ultimul rând, acum câteva zile a fost montată şi instalaţia de paratrăznet.
Potrivit preotului, foarte importantă în finalizarea acestui proiect a fost implicare comunităţii, care a oferit cazare şi masă meşterilor ce au lucra la biserică.
S-au făcut demersuri şi pentru reconstrucţia turlei, ce are o înălţime de circa 15 metri, însă fiind o lucare foarte dificilă, preotul Marcel Şamşodan crede că e greu de găsit un constructor. De asemenea, se caută şi o sursă de finanţare, în condiţiile în care estimarea iniţială pentru lucrările ce mai trebuie efectuate, realizată de arhitectul Niels Auner, este de circa 300.000 de lei.
„Împortant este că am pus în siguranţă biserica, pentru a o scoate de sub intemperii, care ar fi produs pagube importante. În această toamnă vrem să oficiem şi o slujbă în biserică, aşa cum se făcea, o dată sau de două ori pe an, şi înainte de fi afectată”, susţine Marcel Şamşodan.
Conform tradiţiei, biserica a fost dăruită în 1840 celor din localitate de către locuitorii din Răstolţul Mare şi ar fi fost construită cu 200 de ani mai devreme.
Supranumit “judeţ al bisericilor de lemn”, Sălajul are 68 de astfel de lăcaşuri de cult înscrise pe lista monumentelor istorice.