Betivii beau pe banii lor pana isi pierd mintile si apoi se trateaza pe banii nostri

Cel putin o data pe zi, un salajean beat crita ajunge la Spitalul Judetean de Urgenta, ca urmare a consumului de alcool fara masura. Fie bea pana organismul nu mai rezista si atunci, cuprins de dureri pe care nici alcoolul nu i le mai anesteziaza, apeleaza la serviciile medicale, fie nu-l doare nimic, dar picioarele nu-l mai asculta si se da de pamant in plina strada, iar cineva cheama panicat ambulanta. “n cele din urma, prietenului lui Bachus ajunge la spital, unde, culmea, iti ia fata la rand, ca e urgenta medicala, cu prioritate la triaj. Personalul se va mobiliza, il va investiga in mod prioritar, iar timpul tau de as-teptare pe holuri creste. Multi dintre ei nu au loc de munca si nu sunt asigurati, asa ca tra-tatea lor e paguba curata.
Ambulanta este adesea taxi pentru betivi
Odata solicitata, ambulanta trebuie sa raspunda prompt oricarui apel. Nu conteaza ca e femeie in travaliu, copil cu convulsii sau betiv cazut la datorie pe marginea strazii.
Dupa ce e preluat de ambulanta, betivul e dus la spital, unde, pentru ca a venit cu ambulanta, e considerat urgenta medicala si e primul la triaj. Tu, care stai pe hol si astepti, chircit de o gastrita, pe jumatate mort de la o gripa, cu tensiunea crescuta sau cu copilul plangand, cu febra mare in brate, te uiti cum zambaretul care duhneste a licori ieftine (uneori se da si-n spectacol) e consultat in fata ta. De multe ori, il vezi plecand vesel si impleticit, dupa cateva ore, salutand in stanga si-n dreapta, ca e client vechi, si nu e prima data cand ajunge pe acolo. Nici ultima.
Doar ca tratarea lor implica mobilizare de personal, efort, timp si bani. Bani pe care nu-i mai deconteaza nimeni niciodata, pentru ca multi dintre ei nu sunt asigurati. La crasma, oricat ai sta, oricate ore suplimentare ai avea, nu ti se face contract de munca.
Simpla sosire a unui turmentat la Urgente costa cel putin cinci sute de lei, stop_coloana daca luam in calcul faptul ca e consultat, evaluat, radiografiat sau chiar trimis la tomograf daca a cazut si a dat cu capul de un corp mai tare decat puterea lui de a sta pe picioare, situatie in care costurile cresc exponential. Unii, dupa vizita din Urgente se duc acasa sau direct in bodegile din zona Spitalului Judetean. Altii sunt trimisi pe sectii, pentru tartament prelungit.
Facem media si adunam…
o gramada de bani pentru betivi
Potrivit informatiilor primite de la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, de la inceputul anului pana in prezent 453 de pacienti au ajuns la Urgente din cauza consumului excesiv de alcool. Ceea ce inseamna in medie aprope 1,5 pcienti betivi in fiecare zi. 336 au primit ingrijiri doar la Urgente, apoi au fost lasati sa plece. 117 au avut nevoie de ingrijiri medicale in regim de spitalizare.
Cei mai multi, 79 la numar, au fost trimisi la Psihiatrie. Aici, cheltuiala totala medie pentru un pacient a fost de peste doua mii cinci sute de lei. Ceea ce inseamna ca am cheltuit cu ei o mica avere, de 200.000 de lei.
Altii, mai ghinionisti, au avut nevoie de internare la Neurologie, unde cheltuiala medie pentru un pacient a fost de peste o mie opt sute de lei.
Sectia Medicina Interna e alta destinatie pentru cei care beau pana cand cel mai destept, in cazul lor ficatul, cedeaza. In aceasta sectie, statul a cheltuit, in medie, pe un pacient alcoolizat aproximativ o mie doua sute de lei.
Aceste costuri se refera strict la consultarea lor, evaluarea lor si personalul mobilizat in acest sens, fara sa fie pus la socoteala si tratamentul administrat fiecaruia.