Scumpirea carburanţilor ne bagă in sărăcie
O nouă creştere a preţului carburanţilor, anunţată pentru zilele următoare, nu va face decat să accentueze criza din care deocamdată nu găsim calea de ieşire.
„Ajustarea” preţurilor la carburanţi seamănă sărăcie in jur
Degeaba s-a strofocat premierul Boc să trimită controale peste controale la companiile care distribuie carburanţi in Romania, pentru a afla de ce a crescut preţul la pompă că acestora, companiilor adică, nici că le pasă. Ieri OMV Petrom a anunţat că in următoarele zile preţul carburanţilor comer-cializaţi se va majora din nou. Cea mai recentă majorare efectuată de Petrom a fost in 16 februarie, cand litrul de motorină s-a scumpit cu şapte bani. De fapt, din ianuarie 2010 pană in decembrie 2010 motorina vandută de Petrom s-a scumpit cu 24 la sută, iar benzina cu 20 la sută. Numai că din decembrie 2010 şi pană in prezent preţurile carburanţilor n-au stat pe loc, litrul de benzină depăşind 5 lei. Petrom motivează că scumpirile carburanţilor au drept cauză majorarea cotaţiilor internaţionale ale petrolului, cauzate de tensiunile sociale şi politice din ţările arabe. O fi! Nici ceilalţi distribuitori de carburanţi (Rompetrol, Lukoil, MOL) n-au stat cu mainile in san. Au majorat şi ei preţurile la carburanţi, in aşa fel incat lanţul scumpirilor a inceput să zornăie rău de tot.Şi cum spuneam, nici nu sunt şanse ca intr-un viitor apropiat să amuţească. Adică preţurile carburanţilor să rămană măcar pe loc.
Coşul zilnic se impuţinează pe zi ce trece
In luna februarie inflaţia a continuat să crească, antrenată oarecum de preţurile alimentelor, deşi majoritatea analiştilor economici se aşteptau să se tempereze. Preţurile produselor din coşul zilnic au explodat pur şi simplu, atat din cauza scumpirii carburanţilor cat şi din lipsa unor investiţii esenţiale in domeniul agriculturii. Aşa de pildă, painea noastră cea de toate zilele s-a scumpit aproape zilnic pană a ajuns intre 35-40 lei kilogramul. Uleiul iar, cate un pic,pic, pic pană a depăşit 7 lei litrul. Dacă vrei să-ţi indulceşti „sufletul” nu vei găsi zahăr sub 3,5 lei kilogramul. Interesant este că preţul mezelurilor a crescut cu pană la 25 la sută ,deşi in galantare preţul cărnii n-a cunoscut modificări semnificative. Cel mai tare s-a scumpit cartoful cu 6,02 la sută şi coservele de legume cu 6 la sută.
Volumul vanzărilor a scăzut drastic
Dacă patronii şi vanzătorii din magazinele alimentare afirmă că volumul de vanzări a scăzut cu un sfert faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la produsele nealimentare situaţia este şi mai tristă. Aproape jumătate a scăzut volumul de vanzare a pro-duselor electrocasnice, a utilajelor agricole pentru micile gospodării şi chiar a imbrăcămintei. Motocultoarele, cu preţuri majorate şi ele nu mai sunt căutate cu aplomb de ţărani, frigiderele zac in magazine, iar costumele de pe umeraşe au toate şansele să fie mancate de molii, pentru că pe prea puţini ii interesează veşminte de…patru ace. Institutul Naţional de Statistică a anunţat că in luna ianuarie 2011, faţă de luna anterioară preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 1,1 la sută, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,8 la sută, iar tarifele serviciilor au scăzut cu 0,1 la sută. Măi, să fie! Pană mai ieri un tuns pentru bărbaţi coasta 10 lei, azi nu te poţi tunde fără 10,2 lei plus ciubucul frizerului. Dar dacă aşa zice INS-ul.
Cu astfel de tarife nu faci agricultură performantă
Ni se reproşează că nu avem o agricutură performantă. Nu avem pentru că toate sunt scumpe. Motorina pentru agricultură este cea mai scumpă la noi, com- parativ cu celelalte ţări europene. Anul acesta ingrăşămintele chimice s-au scumpit şi ele: un sac de azotat (50 kilograme) costă 88 de lei faţă de 70 de lei cat costa anul trecut, ingrăşămintele complexe 110 lei (sac 50 kilograme), faţă de 90 lei in toamnă, ovăzul de sămanţă 75 lei (sac 30 kilograme) faţă de 7 lei in 2010, arpagicul 10 lei kilogramul, faţă de 7 lei anul trecut. Dacă mai adăugăm că şi produsele fito-sanitare s-au scumpit că şi alte imput-uri şi-au modificat (crescător) preţurile faţă de anul trecut, e lesne de bănuit de ce agricultura noastră este pe… chituci.
Scumpirile zdruncină economia
Nu trebuie să fii mare specialist pentru a-ţi da seama că scăparea din frau a preţurilor bulversează intreaga economie. Puterea de cumpărare scade, produsele ajung să rămană in stocuri. Fabricantul fie că reduce din personal, fie că diminuează salariile, fie işi inchide porţile. Şomajul, retribuţia diminuată, inchiderea fabricilor nu fac altceva decat să zdruncine din temelii o economie şi aşa şubredă precum este cea a noastră.
Benzina ucide economia
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...