Zestrea de la bunica
Bunica primarului Sorin Romocea, inainte de a trece in lumea celor drepţi i-a lăsat nepotului drept zestre şi amintire o viţică. I-a lăsat-o cu limbă de moarte şi cu porunca de a nu o instrăina. De voie de nevoie actualul primar a crescut viţica, a dus-o la montă şi nu mică i-a fost bucuria cand viţica de altădată a adus pe lume o altă viţică. Atunci i-a incolţit in minte lui Sorin Romocea ideea de a injgheba o mică fermă de bovine. Nu bănuia in totalitate greutăţile care il aşteaptă, dar inapoi n-a dat. A inceput prin construirea unui grajd după tehnici moderne, a achiziţionat cateva juninci de rasă, a cumpărat utilaje agricole necesare aratului, discuitului, semănatului şi mai cu seamă cositului. Şi cum pămant nelucrat este şi in Benesat ca pretutindeni, a arendat 40 de hectare de teren.
Noua faţă a comunei
Despre transformările petrecute in comuna Benesat, de cand această comunitate este păstorită de Sorin Romocea, despre realizările din ultimii şase ani s-ar putea scrie tomuri intregi. De pildă toate cele trei sate ale comunei (Benesat, Biuşa, Aluniş) beneficiază de alimentare cu apă potabilă. In Biuşa s-a construit o şcoală nouă, in Aluniş a fost dat in folosinţă un cămin cultural nou. Dispensarul uman din centrul de comună a primit o nouă infăţişare, printr-o reabilitare din temelii. In fiecare sat a fost amenajat un parc de joacă pentru copii. Cum primăria are in patrimoniu şi o baltă cu un luciu de apă intins pe opt hectare, printr-o finanţare de la bugetul local s-a construit o cabană pentru amatorii de pescuit şi nu numai. Primarul este convins că această investiţie va aduce un plus de venit la buget.
Ţinta primarului – 50 de de vaci cu lapte
Povestea cu viţica de la bunica a inceput in urmă cu cinci ani. In prezent in grajdul familiei Romocea sunt 17 capete de bovine. Spun a familiei Romocea pentru că de animale are grijă primarul, un unchi al său şi mai ales soţia sa Daniela. In fiecare dimineaţă activitatea incepe la ora cinci; curăţatul in grajd, hrănitul, adăpatul şi mulsul. E drept, ultima operaţie se face cu aparat de muls electric, dar trudă tot este. „Fără trudă nimic nu se poate”, zice indarjit primarul. Apoi şi el şi soţia schimbă salopetele de grajd, pentru ţinuta de zi şi fiecare la treaba lui. Ajuns la primărie Sorin Romocea „uită” de grajd, de vite şi pune pe tapet problemele obştei, adică ale celor care i-au acordat increderea. Şi problemele nu sunt puţine, nici netede nu-s, ci mai degrabă spinoase. Dar cum edilul nr.1 se află la al doilea mandat, a caştigat suficientă experienţă pentru a face faţă vicisitudinilor de tot felul.
Revenind la ferma de vaci de lapte, Sorin Romocea intenţionează să o populeze cu un efectiv de 50 de capete. El se bazează pe matca proprie. De pildă la ora actuală patru vaci sunt gestante. Chiar dacă in Benesat nu există un centru de colectare a laptelui, primarul nădăjduieşte, ca de altfel noi toţi, că vor veni vremuri mai bune, vremuri in care munca ţăranului va fi apreciată la adevărata ei valoare.
Ziua de maine depinde de proiecte
Chiar in ziua documentării noastre, la sediul Primăriei din Benesat avea loc o licitaţie pentru adjudecarea unor lucrări. Lucrările vor fi executate ca urmare a eligibilităţii unui proiect integrat pe Măsura 322. Este vorba despre „Asfaltarea uliţe, reabilitarea căminelor culturale din Biuşa şi Benesat, after school la Biuşa, achiziţionarea de costume populare”. Mai in detaliu vor fi asfaltate uliţele comunei Benesat, in toate satele pe o lungime de 9 kilometri. Clădirea pentru after school de la Biuşa va fi nou construită, costumele populare vin să continue portul tradiţional al artiştilor amatori din Aluniş. Valoarea intregului proiect este de 2,5 milioane de euro. In contextul derulării proiectului, primăria are dreptul să angajeze cinci persoane. Proiectul respectiv este cu contractul de finanţare semnat, asta insemnand că banii pentru lucrări sunt alocaţi.
Pe Măsura 313 -Dezvoltarea şi sprijinirea activităţii turistice, un alt proiect depus de Primăria din Benesat a prins contur. Este vorba despre „Construirea de centru de informare şi marketing turistic”. Valoarea proiectului este de 200.000 de euro. Cum şi in acest caz contractul de finanţare a fost semnat, urmează licitaţia pentru adjudecarea lucrărilor.
Drumurile pe exploataţiile agricole din comuna Benesat nu sunt utilizabile pe orice vreme şi mai ales in sezonul ploios. Pentru remedierea acestei stări de lucruri, primăria a depus un proiect pe Măsura 125. Proiectul a devenit eligibil, ba chiar s-a semnat contractul de finanţare. Valoarea lucrărilor se ridică la un milion de euro. De fapt in ce constă investiţia? Pe o lungime de 17 kilometri drumurile de hotar vor fi reabilitate. Pe Şes, in Crenguţă, in Faţa Gării, la Bocsid ori Biuşa atelajele agricole vor putea circula indiferent de starea vremii pentru că toate aceste căi de acces vor fi pietruite.
Acum 100 de ani
din „Schiţa monografică a Sălagiului”
– editată in 1908
„Astăzi Benefalăul are 80 case romaneşti cu 410 suflete, toate de religiune gr.cat. Biserica este de peatră şi s@a edificat in anul 1790 cu spesele poporului. Şcoală confesională nu este, statul a ridicat aici o şcoală pe care sunt obligaţi a-o cerceta şi copiii romani. Inainte de aceasta cu 30 de ani era şcoală confesională. Dintre adulţi numai 6 ştiu ceti şi scrie romaneşte (5 bărbaţi şi o femee) iar romaneşte şi ungureşte 5 (4 bărbaţi şi o femee). Hotarul este de 800 jugăre, dintre cari 450 sunt in mana romanilor. Preţul unui jugăr e 400-500 cor. Vite cornute sunt peste 100. Meserii nu exersează locuitorii acestei comune. Alegători sunt 23, dintre cari 3 ştiu ceti şi scrie romaneşte şi ungureşte”.