Beneficiari ai serviciilor AVE – peste 50% dintre salajeni si 1.000 de firme

imagine-articol_10453

 

 

 

AVE Ecoserv – de doi ani in Salaj
Peste 50% din salajeni si aproximativ 1000 de firme si institutii din judet beneficiaza, incepand din 2007, de serviciile de salubrizare oferite de catre grupul Ave Austria. Deseurile colectate din municipiul Zalau si Cehu Silvaniei, precum si din 24 de comune din Salaj sunt depozitate la groapa de gunoi din localitatea Criseni.
„Depozitul de deseuri menajere a fost atribuit pentru administrare, in anul 2006, operatorului SC Rom Entrans Serv SRL, iar in 2007 aceasta firma a fost preluata de grupul austriac, si de atunci deponia este administrata de SC Ave Salaj”, ne-a declarat directorul Ave Salaj, Cornel Vlaicu, in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la sediul Primariei Zalau.
La intalnirea cu reprezentantii mass-media a participat si primarul Radu Capilnasiu care s-a declarat multumit de serviciile oferite de firma de salubrizare. De altfel, dupa cum spunea prim-edilul zalauan, contractul a fost semnat cu clauzr clare, iar Ave este obligata sa respecte angajamentele contractuale.
La data in care s-a facut concesiunea (in 2007) operatorul a avut de respectat cateva obligatii clare. Astfel, la 50 de cm de strat de gunoi, angajatii acopera suprafata cu 30 de cm de pamant. „Materialul de astupat il obtinem, in general, de la lucrarile edilitare, sau ale particularilor, din Zalau”, a mai spus Vlaicu.
El a mai precizat ca firma pe care o reprezinta este in grafic si cu programul de conformare stabilit dupa normele UE. Rampa de gunoi este dotata cu cantar si a fost amenajat si un bazin pentru colectarea levigatului (apa de ploaie si diferite alte scurgeri) iar pana la finalul anului, urmeaza sa fie imprejmuita intreaga suprafata de aproximativ 4,6 hectare.
In 2017, groapa se inchide
Cu toate investitiile si munca depusa de angajatii AVE, groapa din Criseni va fi inchisa in anul 2017. Asa vrea Uniunea Europeana, chiar daca directivele venite de la Bruxelles vor da mare bataie de cap administratiilor publice locale din Salaj. Iar termenul de inchidere, in cazul deponiei din Criseni, este unul decent, daca ne gandim ca simleuanii vor trebui sa-si trimita deseurile la zeci de kilometri de casa, inca din 2010. Iar asta inseamna facturi mai mari care vor fi suportate de cetateanul de rand.
Bani si drumuri din deseuri
„Inca din anul 2007, am inceput sa realizam colectarea selectiva a deseurilor fapt care a dus la reducerea substantiala a volumului de deseuri de pe rampa”, a declarat directorul AVE. Cu toate acestea, cantitatile de deseuri colectate in cei doi ani de firma de salubrizare, a atins cote impresionante: 320 de tone de PET-uri, 67 de tone de folie, 1025 de tone de hartie si carton, deseuri electronice si electrocasnice – 160 de tone, peste 31 de tone de sticla si aproape 70.000 de tone de deseuri din constructii. De precizat este si faptul ca intreaga cantitate enumerata in randurile de mai sus a fost valorificata de catre AVE, deseurile fiind trimise la diverse firme de reciclare (care au platit pentru materialele trimise) iar in anumite cazuri, firma de salubrizare a folosit resturile din constructii pentru amenajarea drumurile de acces la groapa de gunoi.