In Salaj, peste 300 de bebelusi au fost externati din maternitate fara a fi vaccinati impotriva TBC. In mod normal, vaccinul trebuie administrat in primele sapte zile de viata. Cand parasesc mediul steril din maternitate, bebelusii neimunizati sunt expusi tuberculozei.
Sute de bebelusi salajeni, nascuti dupa data de 31 ianuarie, au fost externati din maternitati fara a fi vaccinati impotriva tuberculozei, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului a retras la inceputul anului autorizatiile pentru Institutul Cantacuzino, producatorul national de vaccinuri. In perioada 1 februarie – 31 martie s-au nascut in Salaj 318 copii, la acestia adaugandu-se cei veniti pe lume in luna aprilie.
In mod normal, vaccinul ar trebui administrat in primele sapte zile de viata, deoarece in momentul in care bebelusii parasesc mediul steril din maternitate sunt expusi imbolnavirii cu bacilul care provoaca tuberculoza. Reprezentantii DSP sustin, insa, ca „nu sunt riscuri majore pentru copii, daca parintii adopta masurile de preventie impuse oricaror infectii respiratorii”, dar admit, totusi, ca „un risc aparte, pentru care medicii de familie si reteaua de pneumoftiziologie trebuie sa ia masuri suplimentare, exista pentru nou-nascutii care provin din familii in care exista bolnavi de tuberculoza”.
Copiii norocosi vor fi vaccinati retroactiv
Copii nascuti deja si cei care vor veni pe lume pana cand autoritatile vor gasi o cale de a procura vaccinul din alta parte vor fi vaccinati retroactiv, in speranta ca pana atunci nu vor avea ghinionul sa contacteze boala. Ministerul Sanatatii a anuntat ca va importa cantitatile de vaccin necesare pana la reautorizarea Institutului Cantacuzino, insa pana la finalizarea procedurilor de achizitie ar mai putea dura cel putin inca o luna.