Doar persoanele cu handicap si varstnicii cu dare de mana mai au sanse sa-si gaseasca un loc in centrele sociale din sistem privat, in unitatile de stat nemaifiind locuri libere.
Pentru 160 de salajeni varstnici si grav bolnavi internarea si ingrijirea intr-un centru social de stat a devenit o problema serioasa. Mai ales pentru cei care nu mai au copii, parinti, apartinatori care sa-i ingrijeasca. Explicatia, potrivit directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Violeta Milas, rezida in faptul ca centrele din judet functioneaza la capacitate maxima si nu mai dispun de locuri libere. Cei care apeleaza la serviciile sociale din centrele care institutionalizeaza varstnici si persoane cu handicap, pentru a se interna pe termen lung, sunt nevoiti sa astepte, uneori foarte mult timp. Un loc liber in unitatile de protectie sociala se creaza fie cand bolnavul este reincadrat in familia sa, fie atunci cand un asistat din centrul social moare. Pana atunci, cei care doresc sa se interneze nu au de ales decat sa se chinuie cum pot, ori sa fie ajutati de asistentii personali angajati prin primarii, sau chiar de asistentii sociali remunerati de Consiliul Judetean si angajati prin parohii. Desigur ca in cazul bolnavilor mai instariti, ori ai caror familii isi pot permite (15-20 de milioane de lei vechi lunar) exista alternative in sistemul de ingrijire privat, cum ar fi: la centrul Rainbow din Cehu, sau centrul pentru varstnici al primariei din Crasna, ori la Centrul de ingrijire medicala pentru varstnici Sfanta Vineri din Zalau.
In prezent, in judet functioneaza cinci centre sociale de stat, in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj. Doua sunt la Jibou, cu cate 46 si 67 de locuri, unul la Crasna, cu 92 de locuri, unul la Badacin pentru 127 de pacienti si unul la Boghis pentru 46 de varstnici. Anumite cazuri sociale, cu exceptia bolnavilor cu afectiuni psihice, pot fi preluate, pe termen scurt, la Ileanda in centrul medico-social. Alte optiuni nu mai sunt la stat, chiar daca in viitorul apropiat, in domeniul social, se vor face investitii. Acestea vor avea ca efect doar decongestionarea sistemului din centrul de la Badacin, transferand o parte din pacienti in noul centru de la Nusfalau, si nu va rezolva cazurile noi.
Opt cazuri noi, in urgenta
O parte din cele 160 de solicitari pentru internare au fost deja evaluate, ne-a spus Violeta Milas. 37 de tineri dintre cei care au nevoie de internare provin din centrele pentru copii, ei au handicap sever si vor fi transferati in unitatile pentru adulti. Mai sunt insa, la acest moment, opt persoane foarte grav bolnave, care de asemenea au fost evaluate, si pentru care se cauta solutii in vederea internarii. Cel mai grav dintre acestea este cazul unui tanar de 27 de ani, cu schizofrenie paranoica, foarte agresiv, care are la activ sapte tentative de a-si maltrata sau omora parintii. Acest tanar (care a fost internat si la Zalau in Sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean) ar putea beneficia de servicii medicale si de ingrijire intr-o unitate specializata, dupa ce vor fi finalizate formalitatile expertizei medico-legale. Tot in stare grava sunt si cativa pacienti din Ileanda, Zalau, Tetis, Hereclean, cu tulburari comporta-mentale si intarzieri mintale.
Bataie pe locurile din aziluri
Articole
Mulțumirile unei mame pentru personalul Secției ORL de la Spitalul Județean
Există cadre medicale care își iubesc meseria și ne arată, zi de zi, că grija pentru pacient este primordială. Din fericire, avem astfel de oameni și la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Nu o spunem noi, o spune o mamă din județul vecin, care a ajuns cu copilul în unitatea medicală din municipiu și a fost impresionată de modul în care s-a comportat întreg personalul cu care a interacționat, de la sosire până la externare. Redăm integral…
Mai mult...Zalău: Impozit mai mic pe casă și mașină dacă plătești online
Scutirile, bonificațiile şi gratuitǎțile acordate de municipalitate pentru persoane fizice şi persoane juridice se mențin și în 2025, la nivelul din anii anteriori. la fel ca în ultimii ani. Pentru persoanele fizice, în cazul achitării la casieriile serviciilor de impozite și taxe din cadrul primăriei, la CEC, prin P.O.S, prin ordin de plată sau internet banking, bonificația acordată este de 4 % dacă plătesc cu anticipaţie impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de…
Mai mult...