In Salaj nu exista un centru destinat victimelor violentei in familie
Azi o palma, maine un pumn, iar in timp bataia devine obisnuinta pentru cei care nu stiu ce inseamna cuvantul „respect”. Un fenomen care inca nu este constientizat de societate ca fiind ceva deosebit de grav este violenta in familie. Dovada stau cazurile inregistrate in fiecare an de catre autoritati. Numarul celor care lovesc fara mila nu este in scadere, din contra. Si cel putin la fel de grav este ca femeile si copiii lor care trec prin astfel de experiente neplacute nu au unde sa se adaposteasca, in Salaj nu exista un refugiu in care sa primeasca ajutor. Desi se vorbeste de ani intregi despre acest fenomen, autoritatile salajene nu s-au gandit ca este nevoie si in judetul nostru de un centru destinat numai victimelor violentei in familie, in care sa fie oferite servicii specializate si unde sa gaseasca sprijin in orice moment al zilei.
Potrivit Luminitei Nemes, directorul coordonator al Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Salaj, in prima jumatate a acestui an 51 de salajeni au fost victimele violentelor. Numarul lor este putin mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au inregistrat 46 astfel de cazuri. Insa, acestea sunt cifrele oficiale. In realitate, sunt mult mai multe cazuri, dar nu toate victimele cer ajutorul autoritatilor.
Dintre persoanele agresate in acest an, care au avut curajul de a apela la autoritati in dorinta de a scapa de teroare, 41 sunt de sex feminin, iar 10 de sex masculin. Opt sunt minori, intre 18 si 35 de ani sunt 11 persoane agresate, 12 au intre 35 si 45 de ani, pana la 65 mai sunt 14, iar cinci au peste 65 de ani.
Jumatate sunt din mediul rural, iar in ceea ce priveste ocupatia lor, 25 nu au nici o ocupatie, 16 sunt pensionari, unul e somer, iar restul sunt salariati. Agresorii nu tin cont de varsta si nici de studiile absolvite. Din datele oferite de DMPS Salaj reiese ca doar sase dintre victime nu au studii.
Cazurile au fost inregistrate la Inspectoratele de Politie, de Jandarmi, la Autoritatea de Sanatate Publica, Serviciul de Medicina Legala, cel de Probatiune de pe langa Tribunalul Salaj, la Directia de Asistenta Sociala Comunitara Zalau, la Protectia Copilului precum si la DMPS Salaj.
Bataia face legea in tot mai multe familii
Articole
Vânzarea E-on GAZ, un risc pentru 3,4 milioane de români? Autoritățile fac verificări
Autoritățile române cer examinări din partea organismelor europene în legătură cu posibila cumpărare a companiei E-ON, care are milioane de clienți în țară, de către firma MVM din Ungaria, bănuită de relații apropiate cu Rusia. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, miercuri seara, că a sesizat Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) cu privire la posibila tranzacție între E-on Furnizare și MVM. „În ultima perioadă, am realizat o analiză foarte riguroasă asupra acestei potențiale tranzacții și…
Mai mult...Au păcălit statul 13 ani, prin evaziune fiscală. Doi sălăjeni, trimiși în judecată
Doi sălăjeni au fost trimiși în judecată de procurori, acuzați de evaziune fiscală în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, aceștia ar fi fentat bugetul de stat cu aproape 400 de mii de lei, prin omiterea înregistrării în contabilitate a unor operațiuni efectuate și a veniturilor obținute. Faptele s-ar fi petrecut pe parcursul a peste 13 ani, din 2007 până în 2020. Potrivit procurorilor, în această perioadă, C.G.D. și C.V.M., în calitate de administratori de fapt ai firmelor M.P.…
Mai mult...