Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, Decretul pentru promulgarea Legii privind comercializarea produselor alimentare.
Legea comercializarii produselor alimentare a fost aprobata de Camera Deputatilor in 16 septembrie si reglementeaza relatiile dintre furnizorii si comerciantii de produse alimentare, pentru a preveni practicile anticoncurentiale ale retelelor de magazine.
Potrivit actului normativ, este interzis comerciantilor sa impuna furnizorilor plata unor servicii care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare si nu sunt cuprinse in pretul de achizitie. De asemenea, comerciantii nu au dreptul sa impuna furnizorilor sa-si vanda produsele la un pret egal sau mai mare altor comercianti, iar delistarea unui produs de la raft poate fi facuta doar cu o notificare prealabila cu doua luni a furnizorului. Legea intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) au apreciat ca aceasta lege este anticoncurentiala, va duce la falimente in industrie si va determina retailerii straini sa opreasca investitiile directe realizate in Romania.
La randul sau, fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, aprecia ca intrarea in vigoare a legii privind comercializarea produselor alimentare ar putea determina scaderi ale preturilor pentru consumatorii finali cu pana la 30%, in cateva luni, iar producatorii romani nu vor mai nevoiti „sa stea mereu in genunchi la poarta supermarketului”.
Basescu a promulgat legea privind comercializarea produselor alimentare
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...