A avea un sistem de apa si canalizare intr-o comunitate e semn de civilizatie. Asa au gandit edilii comunei Banisor si s-au apucat de treaba. In toamna anului trecut, dupa efectuarea studiilor de fezabilitate, au depus un proiect pe Masura 322 – Renovarea si dezvoltarea satelor, prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR). Pentru a obtine un punctaj bun, proiectul a fost facut in sistem integrat, sau, altfel spus, are cel putin doua obiective. In cazul Banisorului este vorba de aductiunea apei in toate cele trei sate ale comunei (Ban, Banisor, Pecei), realizarea sistemului de canalizare si reabilitarea caminelor culturale din Ban si Banisor. Proiectul fost depus in sesiunea din decembrie a anului trecut. Din discutiile avute cu dl. Traian Ardelean, viceprimarul comunei Banisor, aflam ca investitia include forarea a trei puturi de o adancime de peste 120 metri, doua la Ban si unul la Pecei, realizarea a trei bazine de colectare a apei si a unei statii de epurare. Cum Banisorul face parte din Asociatia Intercomunitara „Valea Crasnei”, i-a fost mai la indemana sa acceseze fonduri europene nerambursabile. Tot pe Masura 322 a fost depus un proiect pentru amenajarea unui drum de legatura intre localitatile Ban si Marin pe o distanta de trei kilometri. In cadrul proiectului respectiv este prevazuta si construirea unui pod peste Valea Banului. Prin Ordonanta de Guvern nr. 7/2006 a fost aprobat proiectul pentru construirea a inca doua poduri, tot peste Valea Banului, in localitatile Banisor si Ban. Valoarea totala a investitiei este de 24 miliarde lei vechi. Alte trei miliarde de lei, de data asta din bugetul local, sunt alocate anul acesta pentru reabilitarea prin pietruire a sase kilometri de ulite. Daca mai amintim si faptul ca Banisorul ca si comuna este inclusa in amplul Program de selectare a deseurilor, putem spune ca edilii nu au stat cu mainile in san, au avut initiative si au perseverat in atragerea fondurilor europene nerambursabile.
Banisor: Bani europeni pentru confortul localnicilor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...