Cica, de vina ar fi softurile!
In urma cu aproape trei luni, suparat foc, Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii, i-a destituit pe toti directori de la centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, inclusiv conducerea centrala. Supararea ministrului se datora faptului ca termenul de incepere a platilor (15 martie) pe suprafata de teren, din fonduri europene nu a fost respectat. Credea atunci dl. ministru ca inlocuirea conducerii APIA reprezinta singura solutie in deblocarea platilor. Da de unde?! Zilele trecute, acelasi ministru, adica al Agriculturii, anunta intr-un comunicat de presa ca platile pe suprafete pentru anul 2008 din fonduri comunitare nu vor putea fi finalizate pana la data de 30 iunie a.c, termenul limita prevazut de regulamentele Comisiei Europene. Dupa aceasta data urmeaza penalizarile.
Zice-se ca fermierul care a solicitat sprijinul financiar nu este afectat de aceste penalitati financiare, ele fiind suportate din bugetul statului. Bugetul statului dupa cum stim se constituie si din banii contribuabililor, deci si al fermierilor. E un fel de a ne fura…caciula. In judetul nostru au solicitat sprijin financiar pe suprafata pentru anul 2008 in jur de 24.500 de fermieri. Acum cand au mai ramas doua saptamani pana la termenul limita de efectuare a platilor, aflam ca au fost selectate pentru plata 13.176 de cereri. Diferenta de peste 11.000 de cereri se afla in lucru. Cel putin asa sustine d-na Nicoleta Joldis, coordonatoarea compartimentului IACS (Sistemul Integrat de Administrare si Control) din cadrul APIA Salaj.
Lucrurile merg anevoios datorita faptului ca programul informatic (softul) cu care opereaza APIA la nivel national inregistreaza erori. Cine a selectat acest sistem informatic si pe ce criterii, doar Cel de Sus stie. Apoi, ar mai fi controalele prin teledetectie (satelit) care se efectueaza pe blocuri fizice, sistand autorizarea platii pentru toti fermierii din respectivul bloc pana la finalizarea controlului.Mai sunt si supradeclararile, erori de identificare a suprafetelor si toate acestea la un loc duc la intarzierea platilor si evident la penalizari. In judetul nostru, pana la ora actuala, au fost platiti 5637 de fermieri. Multi agricultori din Salaj, detinatori de terenuri si-au pus nadejdi in subventiile pe suprafata atat pentru cele directe cat si pentru cele complementare. Si-au pus nadejdi, s-au imprumutat in banci, platesc dobanzi si… asteapta. Pe langa ca la noi subventiile pentru agricultura sunt de trei-patru ori mai mici ca in alte state europene, nici acest… praf in ochi nu-i este aruncat la timp taranului roman. Si ne mai miram ca se pustiesc pe zi ce trece tot mai mult hotarele…