Conducerea Consiliului Județean Sălaj s-a întâlnit miercuri, 31 martie, cu primarii din județ, în cadrul unei ședințe privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei de 27,134 milioane de lei, corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit. Sumele ce vor fi alocate după aprobarea bugetului aferent anului 2021 vizează exclusiv partea de dezvoltare, mai exact susținerea programelor de dezvoltare locală și a celor de infrastructură care necesită cofinanțare locală
Anterior ședinței, Consiliul Județean Sălaj a solicitat primăriilor transmiterea necesarului pentru anul în curs, valoarea totală a sumelor cerute fiind de 266 milioane de lei.
“Pe viitor, vă rog pe cei care faceți necesarul pentru proiectele de investiții să veniți cu sume cât mai realiste. Este absurd să avem solicitări a căror valoare cumulată să depășească întreg bugetul Consiliului Județean. Trebuie să ținem cont de excedentul înregistrat, de numărul de locuitori sau de costurile de funcționare, astfel încât banii pe care îi punem la dispoziție să fie folosiți cât mai eficient”, a subliniat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj.
Un mesaj similar a transmis și vicepreședintele Szilagyi Robert-Istvan, care a atras atenția primarilor că UAT-urile sălăjene au încheiat anul 2020 cu un excedent de 160 milioane de lei. “Solicitările dumneavoastră însumează 266 milioane de lei, însă 160 milioane vă sunt la dispoziție din excedentul de anul trecut. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că cheltuielile neeligibile nu intră la cofinanțare și că vi le-ați asumat la încheierea contractelor. Vă rog să fiți echilibrați în creionarea bugetelor și să cuprindeți acele cheltuieli pe care le puteți realiza”, a afirmat acesta.
În același context, președintele CJ Sălaj a precizat că pentru finanțarea infrastructurii rutiere locale, județul a primit de la bugetul central 9,22 milioane de lei, din care 1,3 milioane de lei au ca destinație finanțarea cheltuielilor privind drumurile comunale.
“Banii pentru drumuri au fost împărțiți în baza unor criterii. Mai precis, s-a stabilit un cost pe kilometru, apoi s-a calculat în funcție de numărul de kilometri pe care fiecare UAT îi are în administrare, dar și de starea drumurilor de pe raza localităților”, a explicat președintele CJ Sălaj.
Oficialul i-a îndemnat pe edili să acorde o atenție sporită strategiilor de dezvoltare locală și i-a asigurat de sprijinul administrației județene, în vederea dezvoltării echilibrate a Sălajului. “Cu toții suntem dornici să dezvoltăm fiecare comună și fiecare oraș, pentru a-i reprezenta cu cinste pe cei care ne-au ales. Culoarea politică ar trebui să fie nesemnificativă în ceea ce privește dezvoltarea Sălajului, în ansamblul lui. În calitatea de președinte al Consiliului Județean, vă asigur că ne dorim să susținem toate localitățile, în special pe cele care au fost marginalizate până acum, și, de asemenea, să avem o strategie de dezvoltare integrată, pentru că doar în acest fel ne vom putea integra cu succes în Regiunea Nord-Vest și vom deveni un județ competitiv”, a mai spus Dinu Iancu-Sălăjanu.