La conferința “Accesarea fondurilor europene pentru fermieri în 2021-oprtunități și incertitudini” , de luni, 14 iunie,  din cadrul târgului digital pentru agricultură ExpoFerma 2021, europarlamentarul sălăjean Daniel Buda a vorbit despre posibilitățile de finanțare pentru fermieri în perioada de tranziție, dar și în noua Politică Agricolă Comună (PAC). Acesta a punctat necesitatea dezvoltării capacităților de producție/procesare, după cum rezultă din postarea sa.

“Fermierii au oportunitatea de a-și dezvolta capacitățile de producție și de procesare prin intermediul fondurilor europene…în cadrul intervenției mele, am subliniat posibilitățile de finanțare pentru fermieri, atât în perioada de tranziție, cât și în cadrul noii Politici Agricole Comune. În momentul de față, ne aflăm în perioada de tranziție de 2 ani de zile, ceea ce înseamnă că Regulamentul anterior se aplică în continuare în această perioadă. Sub acest aspect, regulile de accesare a fondurilor europene, și liniile de finanțare sunt subsumate Regulamentului de tranziție. Cu alte cuvinte, fermierii își pot desfășura în continuare activitatea și pot profita de măsurile de finanțare, pe baza acelorași reguli. În Parlamentul European, am venit cu o reformă PAC, astfel încât fondurile să fie mai accesibile pentru fermieri, prin proceduri mai simplificate. În acest Regulament, am inserat o prevedere în care se menționează faptul că statele membre nu au posibilitatea să adauge condiții suplimentare peste regulile europene” , spune Daniel Buda.

Acesta a mai făcut referire la sprijinirea tinerilor fermieri, instalați ca șefi de exploatații, precum și la adoptarea termenului de “Noul Fermier”. Aceștia vor primi un ajutor bănesc de 100.000 de euro per fermă/exploatație, în loc de 70.000, cât era spijinul până acum, pe o perioadă de 7 ani (inițial erau doar 5 ani).

“În ceea ce privește tinerii fermieri (până la 40 de ani), care au fost instalați pentru prima dată ca șefi ai exploatației, vor primi un sprijin complementar pentru o perioadă de 7 ani în loc de 5 ani. Sprijinul acordat instalării tinerilor fermieri din capitolul Dezvoltare rurală crește de la 70.000 de euro, la 100.000 euro” , a anunțat europarlamentarul.

Oficialul a ținut să explice și de ce a introdus termenul de “Noul Fermier” în documentație.

“Noul Fermier este definit astfel încât să includă condițiile pentru a fi șeful exploatației; formarea profesională/competențele corespunzătoare și limita de vârstă, până în 40 de ani”, explică europarlamentarul.

Noul regulament al Politicii Agricole Comune (PAC) ar urma să intre în vigoare din 2023 și să se deruleze până în 2027.