Firma Brantner, care administrează şi noua groapă unică de gunoi a Sălajului, de la Dobrin, va începe colectarea gunoiului de luna viitoare, mai exact din 7 martie, în trei oraşe şi 14 comune din judeţ. A câştigat licitaţia pentru acest serviciu pentru “lotul unu”, numai că în cele mai multe dintre localităţile ce vor fi de acum deservite denoul operator de salubriatte, consecinţa contractului cu Brantner va fi creşterea preţului plătit de populaţie pentru ridicarea gunoiului.
Oraşele Zalău, Cehu Silvaniei şi Jibou şi comunele Agrij, Benesat, Buciumi, Coşeiu, Creaca, Crişeni, Dobrin, Hereclean, Mirşid, Năpradea, Românaşi, Sălăţig, Someş Odorhei, Treznea fac parte din “lotul unu” din Schema de Operare a Proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sălaj”.

Primarul din Benesat spune că a refuzat contractul
impus de Consiliul Judeţean pe 15 ani cu Brantner

Cele 17 primării ar trebui ca de la 7 martie să înceapă să lucreze pentru colectarea gunoiului cu Brantner, conform contractului CT nr 479/01.12.2016. Au fost încheiate însă doar 16 contracte între primării şi Brantner.
Primăria Benesat nu a fost deacord cu faptul că cei de la Consiliul Judeţean o obligă să facă contract cu Brantner, motivând că acest contract ar aduce o creştere a tarifului la gunoi cu 84 de lei pentru cetăţeni.
Nici alţi primari din această zonă denumită “lotul unu” licitată nu sunt întru totul de acord cu contractul cu firma Brantner, tot pe motiv că preţul la gunoi se va mări.
Primarul comunei Benesat, Romocea Sorin, comună care a fost licitată împreună cu celelalte 16 localităţi, a decis să refuze semnarea contractului cu Brantner pe motiv că preţul creşte cu 84 de lei. Primăria Benesat a semnat săptămâna trecută un nou contract cu AVE pentru ridicarea gunoiului, pentru că firma lucrează mai ieftin şi în interesul cetăţenilor, după cum spune primarul comunei.
“Am făcut licitaţie, am luat de pe SEAP şi am semnat contract până în 2018 cu AVE, chiar dacă ni s-a impus să semnăm contractul cu Brantner pentru că aşa a fost licitaţia. Nouă, la Primăria Benesat, ni s-a părut în neregulă acest contract impus de Consiliul Judeţean Sălaj. Am refuzat contractul pentru că trebuia să-l semnăm pe o durată de 15 ani, ceea ce nu este normal. Pe lângă asta, cei de la Brantner cereau 184 de lei pe tonă de la cetăţeni şi făceau două ridicări pe lună în comună, pe când cei de la AVE vin de patru ori pe lună în comună şi cer doar 100 de lei pe an pe cap de locuitor. |i dacă Brantner ne cere 184 de lei pe tonă, nu ne-au putut explica cum cântăresc gunoiul, pentru că din Benesat merg şi în Cehu să ridice sau în alte sate, iar noi ştim că nu au niciun cântar pe drum”, spune primarul Sorin Romocea de la Benesat.

Preşedintele asociaţiei Ecodes este acuzat
că nici nu ştie cum procedează Brantner

Preşedintele asociaţiei Ecodes (constituită în jurul proiectului gropii de gunoi) este Sergiu Panie, care este şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj. Primarul Sorin Romocea de la Benesat susţine că l-a întrebat pe cum se vor măsura tonele de gunoi colectate din Benesat, dacă maşina de gunoi colectează în aceeaşi zi şi din alte părţi, iar Sergiu Panie nu a ştiut să îi dea un răspuns.
“Am avut o discuţie la Consiliul Judeţean cu cei de la Ecodes. L-am întrebat pe domnul Panie, preşedintele Ecodes, cum se măsoară tona de gunoi, dacă preţul va fi în funcţie de tonă, ţinând cont că maşina de gunoi nu colectează în ziua acea gunoi doar de la Benesat, şi nu a ştiut să îmi răspundă. Trebuie să menţionez că pe lângă cei 184 de lei pe tonă care trebuiau plătiţi, se mai introducea şi un plan de creştere treptată a tarifului”, spune Sorin Romocea, primarul comunei Benesat. stop_coloana

Primarul Ionel Ciunt promite că pentru zălăuani
creşterea preţului pentru gunoi nu va fi mare

La Zalău, contractul cu Brantner va intra în vigoare pe 7 martie. Toate punctele de colectare a gunoiului care au fost concesionate către AVE vor fi transferate către Ecodes, care le va da în administrarea firmei Brantner. Ionel Ciunt dă însă asigurări că preţul nu va creşte considerabil. “Va fi o creştere nesimnificativă, aproximativ 0,6 bani va fi creşterea resimţită de populaţie. Trebuie să spun că preţul nu îl facem noi, ci cei de la Ecodes”, ne-a spus primarul Ionel Ciunt.
Viceprimarul Teodor Bălăjel ne-a spus ieri că în Zalău se intenţionează anul acesta construirea a zece puncte de colectare a gunoiului subterane, aşa cum sunt cele de la galeriile Meseş şi cele din cartierul Porolissum. Cele zece puncte vor fi amplasate peste vechile “ţarcuri” cu pubele în zonele aglomerate, inclusiv în zona centrală şi în spate la |coala Simion Bărnuţiu din centru. Bălăjel spune că anul viitor, în 2018, se vor mai construi încă 40 de astfel de puncte, ca în 2019 să se ajungă la un total de 92 de puncte de colectare a gunoiului subterane.

AVE nu îşi explică cum
a pierdut licitaţia cu Brantner

Cristian Taloş, şef al departamentului AVE din Sălaj, nu îşi explică cum a pierdut AVE licitaţia pentru “lotul unu” în faţa celor de la Brantner. “Noi am licitat la un preţ cu aproximativ o sută de lei mai mic faţă de Brantner. Am dat redevenţă dublă decât Brantner şi am avut punctaj mai mare la licitaţie. Cu toate acestea, am fost descalificaţi şi nu înţelegem de ce. Am dat în judecată Consiliul Judeţean Sălaj pentru modul în care a fost făcută licitaţia, dar am pierdut la Curtea de Apel Cluj. În acest moment, doar Primăria Benesat şi-a păstrat contractul cu AVE. Mă refer aici la comunele din zona unu, pentru că în zona doi nu s-a făcut încă licitaţia”, spune Cristian Taloş.

Firma Brantner este marele
câştigător al afacerii Ecodes

Prin serviciul Ecodes se înţelege realizarea gropii de gunoi de la Dobrin, închiderea gropii de gunoi de la Crişeni şi realizarea a trei statii de transfer, la Surduc, Crasna şi Sînmihaiu Almaşului.
Au fost scoase la licitaţie două servicii, unul de colectare a gunoiului şi transport la staţia de transfer şi unul de transport de la staţia de transfer la staţia de la Dobrin.
Sălajul a fost împărţit în două loturi şi patru zone. Lotul unu, aşa cum am arătat, a fost deja licitat. Câştigător a fost firma Brantner pentru ambele servicii. Un serviciu va fi realizat de firma Brantner Enviroment SRL, iar altul de firma Brantner Servicii Ecologice. Practic, aceeaşi firmă, dar sub altă înegistrare fiscală.
Lotul doi este împărţit în trei zone şi nu a fost încă licitat. În cele trei zone care nu au fost încă licitate, populaţia este deservită de firmele AVE, Comfrig, Crasna Serv, Instal Ros, Salubris, Deiosim, Ital Moda şi Hareti Prest.
Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, se teme că licitaţia pentru lotul doi nu va întâmpina dificultăţi din cauza noii taxe de 80 de lei pe tonă. Marc îi spune ministrului Mediului, Daniel Constantin, prin adresa 410/16.01.2017, că din cauza incertidudinii privind taxa de 80 de lei pe tonă s-ar putea ca licitaţiile pentru serviciile de salubritate din judeţ să se întindă pe o perioadă nedeterminată.