Cea mai amplă acțiune de împădurire susținută cu fonduri europene va demara în câteva zile. Ministerul Mediului vrea să fie plantate 56 de mii de hectare de pădure și pune la bătaie 500 de milioane de euro.
Programul va fi coordonat prin Gărzile Forestiere, motiv pentru care șefii regionali au fost chemați de Ministrul Tanczos Barna la Brașov, pentru o prezentare a programului.
La întâlnire a participat și Dan Maxim, șeful Gărzii Forestiere Oradea, care coordonează birourile din județele Satu Mare, Sălaj, Bihor și Arad.
Acesta ne-a relatat că Schema de sprijin vizează înființarea a două tipuri de plantaţii forestiere pe terenuri agricole – trupuri de pădure, pentru care este necesară o suprafață minimă 0,5 ha, și perdele forestiere de protecție, pe suprafața minimă 0,1 ha. Dan Maxim spune că împădurirea trebuie realizată în conformitate cu un plan de proiect aprobat de Garda Forestieră, în care sunt detaliate speciile de arbori și arbuști care urmează să fie plantați, precum și densitatea plantațiilor. Pe lângă finanțarea plantării, proprietarii noilor suprafețe forestiere vor primi anual 456 euro pentru fiecare hectar de pădure înființată, timp de 20 ani.
”Ministrul Barna ne-a spus că se dorește lansarea aplicației cât mai curând. Am avut dezbatere la Facultatea de Silvicultură din Braşov, unde au fost prezenți reprezentanții gărzilor forestiere din țară. În cadrul întâlnirii s-au făcut propuneri şi observații utile legate de procedura de implementare a campaniei. S-a decis că vom avea întâlniri și cu autoritățile publice locale, pentru că se pot înființa și păduri urbane. Vom fi la dispoziția tuturor celor care vor să acceseze fonduri prin această schemă de sprijin și să înființeze o pădure nouă. Pentru a beneficia de finanțare, proprietarii de teren trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puțin 0,5 ha sau perdele forestiere de protecție a terenurilor agricole cu o suprafață de cel puțin 0,1 ha. Primele sunt diferențiate în funcție de tipul plantației, unitatea de relief și compoziția de regenerare. Prima pentru înființare este de 4500-7500 euro/ha. Prima pentru întreținerea plantației, pentru o perioadă de 6 ani, este de 6.700-15.800 euro/ha, iar costurile standard aferente compensațiilor pentru pierderea de venit agricol, pentru o perioadă de 12 ani, sunt de 190 euro/an/ha”, a precizat șeful Gărzii Forestiere, Dan Maxim.
Ce cheltuieli acoperă finanțarea prin PNRR
Sprijinul prin PNRR acoperă cheltuielile pentru întocmirea proiectului tehnic de împădurire, realizarea lucrărilor de înfiinţare a plantaţiilor, care implică costuri privind pregătirea terenului şi plantarea, respectiv costuri cu asigurarea unor condiţii propice ale terenului pentru plantare, achiziţionarea puieţilor forestieri, costuri legate în mod direct de plantare, precum şi costuri ale altor operaţiuni conexe, cum ar fi depozitarea şi tratarea puieţilor cu materiale de prevenţie şi protecţie necesare, irigarea culturii; realizarea lucrărilor de împrejmuire a plantaţiei; realizarea lucrărilor de întreţinere a plantaţiilor, care includ şi completările, mobilizarea terenului, descopleşiri, combaterea dăunătorilor, irigarea culturii.
Beneficiarii acestei scheme de împădurire pot beneficia de prevederile Ordonanței de urgență nr. 35 din 6 aprilie 2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naţionale
de împădurire şi reîmpădurire prevăzute în Planul naţional de redresare şi rezilienţă, care prevede
acordarea suplimentar a unei prime anuale (în cuantum de 456 euro/an/ha), denumită primă de
sechestrare forestieră, care reprezintă valoarea carbonului stocat în biomasă de către o plantaţie forestieră
de la înfiinţare şi până la vârsta de 20 de ani.