In sistemul bancar din Romania lucreaza circa 70.000 de persoane
Criza va crea, in 2010, tot mai multe neplaceri pentru bancile din Romania, nu doar din punct de vedere al profiturilor, ci si al numarului de personal. Un sfert dintre institutiile bancare anticipeaza ca vor opera disponibilizari, dupa ce ani de-a randul s-au numarat printre cel mai mari angajatori. Potrivit statisticilor, inainte de criza, cand expansiunea teritoriala era unul dintre principalele obiective, numarul functionarilor bancari crestea cu 6.000 pe an. Pentru anul ce vine, bancherii apreciaza ca aproximativ 2.000 de salariati din sistem se vor alatura celorlalti 3.000 dati afara din banci. Situatia este determinata mai cu seama de numarul tot mai mic de clienti. ^Strategia oricarei banci se axa pe expansiunea teritoriala. Toate urmareau sa fie cat mai aproape de client, astfel ca luna de luna apareau noi agentii. Acum, lucrurile s-au schimbat: creditele se acorda cu mai putina lejeritate, astfel ca numarul clientilor s-a redus^, ne-a declarat reprezentantul unei banci salajene. Ca urmare, unii angajati au devenit inutili, iar agentiile de cartier nu mai dau randamentul scontat.
Reduceri de posturi s-au produs si in acest an. MKB Romexterra Bank a decis sa inchida, pana la finele anului, 40 de agentii din tara, printre care si cea din Zalau. Si Citi Financial si-a desfiintat sucursala judeteana, alaturi de alte 29 din tara, in timp ce Banca Transilvania a fost nevoita sa puna lacatul pe una dintre agentiile pe care le avea in municipiu.
Bancile merg de noua ori mai incet
Potrivit oficialilor Bancii Nationale a Romaniei, in primele noua luni ale anului in curs, bancile din tara noastra si-au incetinit ritmul de crestere de circa noua ori. In ceaa ce priveste numarul de unitati, acesta a scazut cu 88 fata de 2008, iar salariatii sunt cu 3.180 mai putini.