Bancile nu iarta.
In primele trei luni ale anului, 46 de salajeni au fost executati silit din cauza ca nu si-au platit ratele. Suma restantelor pe care locuitorii judetului o au de achitat catre banci este de cinci ori mai mare decat in urma cu doi ani.
Din ce in ce mai multi salajeni renunta sa-si mai plateasca ratele la banci, care se vad nevoite sa le scoata bunurile la licitatie.
Bancile au inceput razboiul cu datornicii. Un numar de 46 de salajeni au fost executati silit in primul trimestru al anului 2010, cele mai multe executari, in numar de 25, au avut loc in luna ianuarie.
Peste 121 de milioane de lei, adica mai mult de 1.200 de miliarde de lei vechi, reprezentau datoriile salajenilor catre banci la finele anului trecut, potrivit raportului Bancii Nationale a Romaniei. Suma este de aproape cinci ori mai mare decat in urma cu doi ani. Ajunsi in imposibilitatea de a-si plati ratele, tot mai multi salajeni risca sa-si piarda locuintele. Nevoite sa-si recupereze banii dati sub forma de credite inainte de criza, bancile din Romania recurg la masuri extreme si isi executa silit clientii rau-platnici. Leumi Bank, spre exemplu, a scos la vanzare un teren intravilan in Criseni, in suprafata de 3.329 de metri patrati. Raiffeisen Bank a vandut imobile situate in Zalau, iar Banca Comerciala Carpatica a executat silit clienti zalauani, carora le-a scos la licitatie publica apartamentele. Bancherii spun ca executarea silita este o masura la care institutiile bancare apeleaza doar dupa ce au epuizat metodele de recuperare a imprumuturilor pe cale amiabila. IIn prima instanta incercam sa venim in intampinarea celor care au probleme cu rambursarea creditelor, oferindu-le refinantari, reesalonari ori perioade de gratieI, ne-a declarat reprezentantul unei banci din judet.
De cele mai multe ori, bunurile scoase la licitatie isi gasesc greu un nou proprietar, in principal din cauza preturilor relativ ridicate. Ba mai mult, potentialul cumparator trebuie sa depuna in contul bancii o garantie de participare in valoare de 10 la suta din pretul de incepere a licitatiei, desi nu are dreptul sa vada locuinta inainte. Daca imobilul nu se adjudeca de la prima licitatie, procedura este reluata la o data ulterioara, iar pretul de strigare, diminuat cu 25 la suta.
Romanii isi platesc din ce in ce mai greu ratele lunare la banci, a caror valoare a ajuns sa reprezinte 22,4 la suta din venitul disponibil al populatiei, anul trecut, fata de circa 5 la suta la sfarsitul lui 2004, arata datele Bancii Nationale. Gradul ridicat de indatorare si ajustarea in continuare a veniturilor nu vor permite reluarea rapida a creditarii persoanelor fizice in ciuda semnalelor de relaxare monetara transmise de BNR si va pune mai multa presiune asupra restantelor, care s-au triplat in 2009.
Anul acesta, nu numai bancherii au deschis sezonul de executare silita a rau-platnicilor cu restante la credite, ci si statul, care a scos la vanzare bunurile datornicilor cu intarzieri la plata taxelor si impozitelor. Astfel, in primele trei luni, bancile si statul – prin Fisc si Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) – au executat silit 6.630 de case si terenuri, din care 4.351 au fost numai proprietatile scoase la licitatie de catre banci, adica aproximativ 50 de cazuri pe zi, arata datele de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Intr-un top al executarilor silite la nivel national, conduc judetele Timis si Cluj, cu 265 respectiv 235 de executari silite, iar ultimile in top sunt judetul Constanta si Municipiul Bucuresti fara nicio executare silita.
Bancile ii dau afara din casa pe salajenii rau platnici
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...