Pe principiul perlelor de la bacalaureat, ne-am amuzat și noi de mesajele transmise de politicienii sălăjeni cu ocazia Zilei Naționale a României. Dacă la manifestările restricționate din centrul Zalăului, mai marii județului s-au întrecut în citit cu greșeli, a fost și patos, așa cum se cere la momente solemne. Prefectul Dari Toma ne-a urat în stilul caracteristic, cu dezacorduri și bâlbe, dar îl înțelegem și suntem mai iertători. Președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu-Sălăjanu, a citit de pe foaie. Ne-ar fi plăcut mai mult să-l auzim cântând ”Noi suntem români”. A salvat solemnitatea primarul Ionel Ciunt care, adoptând stilul său de orator cu patos de la amvon, a reușit să mai facă să tresalte inimile înghețate de ultimele evenimente politice.

Pe online, politicienii noștri au adoptat același limbaj de lemn cu care ne-au obișnuit în astfel de zile de solemnitate națională. Toți sunt mândri că sunt români, toți sunt buni și folosesc cu emfază cuvinte pompoase, care sună bine, dar nu spun nimic.

Ne-a salvat deputatul USR Alin Prunean care ne-a pus la încercare logica istorică, cu o perluță fină, pentru cunoscători. Și ne-am amintit celebra perlă de bacalaureat care circula în urmă cu câțiva ani:”Perioada interbelică a fost una grea pentru Mihai Eminescu”. Același principiu l-am identificat și în mesajul transmis de deputatul sălăjean:

”România pe care o sărbătorim astăzi nu este şi nu poate să fie ţara celor care îşi urmăresc doar interesul personal sau scorul electoral la următoarele alegeri, ci o ţară demnă de moştenirea pe care ne-au lăsat-o, prin Marea Unire din 1918, sălăjenii Simion Bărnuţiu, Iuliu Maniu, Victor Deleu sau Gheorghe Pop de Băseşti”.

Foarte fain, atâta doar că înaintașul nostru Simion Bărnuțiu murise cu peste 50 de ani înainte de Marea Unire. La Alba Iulia, alături de Iuliu Maniu, Victor Deleu sau Gheorghe Pop de Băseşti putea să fie doar fantoma marelui sălăjean, care ne bântuie, după cum vedem, și-n ziua de azi.