Simtea ca lucrurile nu merg…
33 de ani a lucrat in comertul cooperatist. A inceput de jos, de la postul de vanzator intr-un magazin satesc. Cu truda, migala si daruire a urcat pe treptele ierahiei pana a ajuns in varf, la nivel de cooperatie sateasca. Cooperativa de Consum din comuna Balan, avandu-l presedinte pe Isaia Maghiar, actualmente prim edil al comunitatii, s-a clasat, ani de-a randul, pe locuri fruntase pe judet surclasand cooperatii mai mari precum Sarmasag, Crasna ori Jibou. Si poate ar fi ramas mult si bine pe acest taram pe care l-a indragit atata amar de vreme si pe care il mai indrageste inca, daca nu realiza ca la nivel de comuna lucrurile nu merg asa cum ar trebui din punct de vedere edilitar-gospodaresc, ca potentialul economic al zonei merita mai multa atentie, ca se poate mult mai mult. Asa ca la alegerile locale din anul 2000, Isaia Maghiar si-a luat inima in dinti si si-a depus candidatura pentru functia de primar al comunei Balan. Cum consatenii sai, locuitorii din zona ii cunosteau calitatile de bun gospodar si om cu initiative nu au ezitat o clipa sa-i acorde increderea exprimata prin vot. Nu i-a fost usor la inceputuri, mai ales ca in urma cu aproape 10 ani se stia doar vag despre programele europene, despre proiecte edilitare, despre fondurile nerambursabile care au aparut mult mai tarziu. Cu bani din bugetul propriu, cu fonduri obtinute de la judet, cu alte surse de finantare, proaspatul primar a inceput investitiile.
Nu si-a dezamagit alegatorii
Ani de zile ulitele celor cinci sate componente ale comunei (Balan, Galgau, Chechis, Chendrea, Galpaia) au fost aproape impracticabile. Cum pe vremea cand transporta marfa la magazinele satesti Isaia Maghiar se lovea mereu de starea proasta a cailor de acces, unul dintre primele obiective ale primarului a fost acela de a repara ulitele satelor. A accesat un program prin Banca Mondiala si cu fondurile obtinute a reusit sa reabiliteze 10 kilometri de ulite. Numai ca mai trebuiau ceva bani pentru a repara toate ulitele. Avand in vedere ca in comuna exista doua balastiere, cu materia prima de aici si cu bani de la bugetul local, a refacut intreaga retea de ulite a comunei. Tot cu bani din bugetul local a construit doua poduri din lemn peste Valea Almasului, in localitatile Chechis si Chendrea. Prin Ordonanta de Guvern nr.7 s-au obtinut fonduri pentru proiectul „Punerea in siguranta a podurilor de beton din Balan si Galgau”. Asta inseamna amenajarea pragurilor de fund pentru eliminarea pericolului de eroziune a stalpilor de sustinere. Trecand de la capitolul drumuri si poduri la invatamant si cultura, primarul Maghiar sutine ca toate cele cinci camine culturale din satele comunei au fost reparate „ca la carte” ele devenind functionale, atat pentru activitati culturale, cat si pentru alte actiunii ale comunitatii. Viata culturala a fost reactualizata.Exista un grup vocal de renume, care duce mai departe, prin cant si port, traditiile locale. Sarbatoarea „Zilelele comunei Balan” se afla la cea de a cincea editie, avandu-l de fiecare data invitat, pe cunoscutul cantaret de muzica populara Dinu Iancu Salajanu, fiu al comunei. Nu trebuie omis nici faptul ca o parte din Festivalul international de muzica populara „Somes, cantecele tale” s-a desfasirat anul trecut pe raza comunei Balan, mai exact la „Gradina Zmeilor”. La lacasurile de invatamant din Chechis, Galgau si Balan au fost amenajate grupuri sanitare de interior, s-a introdus sistemul de incalzire centrala, iar ferestrele si usile clasice au fost inlocuite cu cele de tamplarie termopan. Si la sediul primariei a fost introdusa incalzirea centrala, iar soarele intra in birouri prin termopan. Cum primarul este un pasionat al sportului n-a ezitat nici o clipa sa sprijine actiunea de modernizare a bazelor sportive „Dumbrava” din Galgau si „Progresul” din Balan.
Un plus de spor pentru ziua de maine
Primarul comunei Balan, Isaia Maghiar se afla la a treia legislatura. A stiut electoratul pentru ce i-a acordat voturile. Dar nici primarul nu are de gand sa se culce pe o ureche si sa-si dezamageasca alegatorii. De pilda, Consiliul local a initiat un proiect integrat pe Masura 322, prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR): „Canalizare, alimentare cu apa Balan, Chechis , Chendrea, canalizare in toate cele cinci sate, drumuri si poduri din beton in Chechis” Valoarea totala a proiectului se ridica la 6 milioane euro. Un alt proiect initiat la nivel de comuna are ca obiective „Apa, canalizare, drumuri, camin cultural Galpaia”, Valoarea investitiei se ridica la 2,6 milioane euro. Impreuna cu comuna Hida, comuna Balan a pus temeiul unei Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara. Asociatia se afla aproape de finalizare. In faza de licitatie se afla proiectul pe Masura 313 prin FEADR „Valorificarea zonei turistice Gradina Zmeilor” din hotarul localitatii Galgau. Exista un proiect inaintat, prin Compania Nationala de Investitii pentru construirea unei sali de sport in centrul de comuna. La Agentia de Nord-Vest se afla depus un proiect pentru obtinerea fondurilor in vederea continuarii reabilitarii si modernizarii scolilor din Balan si Galgau. Primarul Isaia Maghiar relata faptul ca pana la sfarsitul acestei luni va depune alte proiecte pentru asfaltarea ulitelor in comuna si construirea a doua poduri din beton peste Valea Almasului, in satul Chendrea. Dl. primar recunoaste ca buna colaborare cu viceprimarul Gavril Tripon, cu consiliul local, cu toate institutiile din comuna, nu face decat sa dea un plus de spor in toate actiunile intreprinse.
Nu-i totul roz
N-as vrea sa-si inchipuie cititorii acestor randuri ca primarul din Balan, calca din succese in succese, ca traieste doar pe… roze si e strain de greutati ori neimpliniri. Necazurile, mai mari sau mai mici nu-l ocolesc nici pe Isaia Maghiar. Anul trecut, de pilda, o mana criminala a dat foc cabanei din zona turistica „Gradina Zmeilor”. Gurile rele zic ca adversarii politici nu sunt straini de acel incendiu. Cert este ca ca intr-o luna cabana a fost refacuta in intregime si a reintrat in circuitul turistic. O problema spinoasa la ora actuala este cea a pasunilor. In comuna exista peste 7000 de oi. „Detinatorii de oi, sustine primarul, nu vor sa plateasca pentru pasunat proprietarilor de terenuri din diferite motive. Apoi, problema cu caii tiganilor din Galgau, care pasc noaptea culturile satenilor este inca nerezolvata. Nu avem multi tigani in sat, dar cei ce traiesc aici sunt foarte rai. O sa apelam la masuri coercitive”, conchide prim edilul. „Din punct de vedere al dezvoltarii economice comuna inca sufera”, este de parere primarul Maghiar. S-a construit o moara moderna, dar nu functioneaza pentru ca nu se produce grau in comuna. Mare parte din terenurile agricole sunt nelucrate. Croitoriile, patru la numar s-au inchis din lipsa de comenzi. Alelierul de confectii metalice si sectia de prefabricate din beton, ale lui Gheorghe Funar, construite aici pentru ca era zona defavorizata au si ele portile zavorate. Asteptam investitori, dar oamenii nu vor sa-si vanda pamanturile nici sa le concesioneze. Mai bine le lasa pustii. Sa speram ca vor veni vremuri mai bune.