In forma inaintata ieri de Executiv Parlamentului, Legea Educatiei Nationale prevede un bacalaureat destul de asemanator, ca si continut, cu cel actual, diferentele fiind date in special de aspecte ce tin de forma examenului. Principala diferenta este introducerea evaluarii competentelor digitale, aplicata tuturor absolventilor de liceu, care se va face in cursul clasei a XII-a si care va avea ca finalitate stabilirea unui nivel de com-petenta – pentru fiecare candidat – in raport cu standardele europene recunoscute in domeniu. Tot pe parcursul anului scolar, absolventii de liceu vor mai fi evaluati oral la limba romana (si materna, daca este cazul) si intr-o limba de circulatie internationala studiata, rezultatul evaluarii fiind exprimat tot printr-un nivel de competenta. In privinta probelor scrise, proiectul prevede ca singura proba comuna pentru toti candidatii este cea la limba romana. A doua proba scrisa este matematica – pentru absloventii de la real, respectiv istoria – pentru cei de la uman. Pentru a treia proba, realistii au de ales intre fizica, chimie, biologie sau informatica, iar umanistii pot opta intre geografie, filosofie, logica, economie, psihologie sau sociologie. Absolventii care au studiat intr-o limba materna trebuie, in plus, sa faca in scris dovada cunoasterii acelei limbi.
Bacalaureat in… proiectare
Articole
Călin Georgescu nu se lasă! A atacat la CEDO anularea alegerilor prezidențiale
Călin Georgescu a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) decizia Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din România. Informația a fost confirmată pentru HotNews de avocata acestuia, Maria Vasii. „Este un demers firesc și absolut necesar pentru apărarea drepturilor fundamentale ale domnului Călin Georgescu, candidat independent, precum și ale tuturor cetățenilor români care merită un proces electoral corect și transparent”. Pe 16 decembrie, Călin Georgescu, reprezentat de avocata Maria Vasii, a solicitat Curții…
Mai mult...Cele mai utilizate vămi din Bihor și Satu Mare se închid definitiv
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, se închid definitiv mai multe puncte de trecere a frontierei de stat a României, la granițele cu Ungaria și Bulgaria. Odată cu intrarea terestră în Spațiul Schengen, vom avea posibilitatea de a ne deplasa în interiorul Uniunii Europene fără a mai fi supuși unor controale la frontiere. În acest context, Ministerul de Interne a stabilit închiderea definitivă a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat a României cu Ungaria:…
Mai mult...