Proba orala de limba romana a noului tip de bacalaureat, organizat in premiera in timpul anului scolar, a inceput ieri in majoritatea liceelor din judet. In cele trei zile destinate acestei probe sunt asteptati in fata comisiilor de evaluare 2.622 de elevi de clasa a XII-a.
Bacalaureatul a inceput ieri, fara probleme, in 20 dintre cele 22 de unitati liceale din judet. Potrivit informatiilor primite de la inspectorul scolar general adjunct Mirel Matyas, la Grupul Scolar Agricol Nusfalau si la Liceul Ortodox „Sfantul Nicolae” din Zalau prima proba (de limba romana), care ar fi trebuit sa inceapa ieri, a fost amanata pentru miercuri, si asta din cauza numarului mic de candidati (38 la Nusfalau si 19 la Liceul Ortodox), ce permite examinarea lor intr-o singura zi. In restul liceelor, proba se desfasoara pe durata a trei zile (ieri, astazi si maine). Adjunctul Inspectoratului Scolar a precizat ca cele doua licee au ales ziua de miercuri (si nu cea de luni, spre exemplu) pentru sustinerea probei datorita orarului mai potrivit, astfel incat desfasurarea ei sa afecteze cat mai putin orele celorlalte clase.
In privinta probei orale de limba romana (denumita acum de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare), inspectorul scolar de specialitate, Marcel Lucaciu, ne-a declarat: „Noua abordare a acestei probe este in avantajul elevilor, care nu mai sunt nevoiti sa invete pe dinafara comentariile unor opere literare studiate la clasa, ci trebuie doar sa demonstreze in fata profesorilor evaluatori ca sunt capabili sa inteleaga continutul unui text la prima vedere si sa si vorbeasca liber despre ideile exprimate in acel text. In plus, a mai precizat Lucaciu, elevii au avut la dispozitie, pe site-ul Ministerului Educatiei, modelele de subiecte inca din 30 noiembrie anul trecut”.
Profesorii fac munca voluntara
Bacalaureatul, in noua sa forma, incepe si cu o doza de nemultumire in randul profesorilor evaluatori, care nu vor primi nici un leu in plus la salariu pentru munca lor. „Ministerul considera ca aceasta activitate de evaluare are loc in timpul legal si normal de lucru, asa ca nu a prevazut nici o suma pentru plata profesorilor”, ne-a explicat situatia Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj. Daca argumentele ministerului stau oarecum in picioare la probele orale, care se desfasoara in timpul anului scolar, ceva mai delicata va fi situatia la probele scrise, pentru care cel putin deocamdata nu sunt prevazute sume (pentru plata supraveghetorilor si profesorilor corectori), desi ele se desfasoara in vacanta, cand profesorii sunt in concediu.