Pe Somes in… sus
Comuna Babeni cu cele cinci sate ale sale (Babeni, Ciocmani, Clit, Pirosa si Poienita) se intinde in cea mai mare parte in lunca si pe terasele raului Somes, avand o suprafata de 53,89 kilometri patrati. Populatia, alcatuita din 98,25 romani, 0,20 maghiari, 1,55 tigani, numara la ultimul recensamant 2063 locuitori. Din punct de vedere al vechimii atestarii documentare, localitatea Babeni apare, pentru prima data, mentionata in anul 1377, sub denumirea de Baba. Celelalte asezari sunt mentionate mai tarziu.
In economia comunei, agricultura este ramura de baza. Depozitele grosiere de pietrisuri si nisipuri au permis dezvoltarea exploatarii acestora, nu cu mult timp in urma functionand doua cariere de piatra si doua balastiere. In comuna exista o gara CFR (Babuteni), unde trenurile de persoane opresc de cinci ori pe zi. Din cele cinci sate ale comunei, doar in Babeni si Ciocmani functioneaza gradinite, scoli primare si gimnaziale. Numarul copiilor prescolari si al elevilor este de 152. In anul 2008 10 elevi au primit mentiuni la diferitele faze ale olimpiadelor de fizica, geografie, limba romana si chimie.
Fondul turistic al comunei este alcatuit din elemente de mare valoare; Rezervatia peisagistica, de interes national – Stanii Clitului, Rezervatia Mosu si Baba din satul Poienita, Valea Somesului, etc La acestea se adauga obiectivele de natura antropica, cum sunt Biserica de lemn „Sfintii Arhangheli” din satul Pirosa, datata din secolul al XVIII-lea si biserica de lemn cu acelasi nume din satul Poienita, datata tot din secolul al XVIII-lea.
Comunitatea are ochii deschisi
Se prea poate ca un primar sa-si fi castigat electoratul la prima candidatura printr-o mare de promisiuni. La a doua candidatura e posibil sa-i fi mituit pe multi dintre votanti. Dar la a treia candidatura? Oare comunitatea nu-si deschide ochii? In cazul edilului numarul unu al comunei Babeni, circulau tot felul de zvonuri, unele cu un iz de rautate. Sa vedem, insa, in cele ce urmeaza daca au gurile rele dreptate, ori ba.
Dupa ’89 Dorel Vancea, actualul primar al comunei Babeni a lucrat in cadrul primariei pe postul de agent agricol. A avut posibilitatea sa cunoasca proprietatile funciare ale locuitorilor din cele cinci sate ale comunei, puterile lor economice, necazurile cu care se confrunta si bucuriile care le mai dadeau tarcoale din cand in cand. Intre anii 1996-2000 a fost edilul numarul doi al comunei, adica viceprimar. A luat contact direct cu problemele de infrastructura, a incercat sa le rezolve, dar nefiind vioara numarul unu al comunitatii, „melodia” sa era tot in…surdina. In campania electorala de la inceput de secol, adica din anul 2000, Dorel Vancea si-a depus candidatura de primar. Cu intentia vadita de a fi „dezlegat de maini” pentru a pune piciorul in prag. Pentru a-si impune punctele de vedere referitoare la binele si prosperitatea comunitatii.Nu i-a fost usor. Spinii in coasta vin intotdeauna. Pentru a nu da impresia cititorilor nostri ca facem anumite facilitati in privinta realizarilor unor primari, l-am rugat pe dl. Dorel Vancea sa faca un bilant al trecerii sale prin vadul de prim-edil al comunei, dar si o perspectiva pentru vremurile care o sa vina. Bune sau rele.
„Nu e vorba de lauda”
„Nu le poti face tuturor pe voie, zice primarul Vancea si fara bani nu realizezi mare lucru. Totusi, zic eu, pot sta cu fruntea sus in fata alegatorilor mei”.
– Enumerati, va rog, cateva dintre obiectivele realizate in ultima perioada
– Cum spuneam, idei avem, doar bani sa fie. Cu fonduri de la Guvern am reabilitat o mare parte din infrastructura. Ni s-au aprobat 30 miliarde de lei vechi. In baza acestei sume am intocmit proiectul „Modernizare drum comunal DC 29 si strazi in comuna Babeni”
– Concret despre ce este vorba?
– Pentru a scurta distanta intre satele Poenita si Ciocmani am modernizat drumul comunal DC 29 pe o distanta de doi kilometri. Modernizare in cazul de fata inseamna aplicarea unui strat de beton de 18 centimetri grosime. In localitatea Babeni am asfaltat si betonat 1,5 kilometri de strazi (strada Garii – 400 metri liniari de asfalt, strada Bisericii – 500 metri liniari beton, strada Babut 250 metri liniari beton, strada Scolii – 350 metri liniari, tot beton. In localitatea Ciocmani am betonat 500 metri de drum, dintr-un kilometru prevazut. De ce numai atat? Pentru ca pana la ora actuala am primit doar 15,5 miliarde de lei din cele 30 aprobate. Suntem optimisti, si cu restul de bani speram sa finalizam lucrarile prevazute in proiect.
– Cu ce va mai puteti lauda, d-le primar?
– Nu e vorba de lauda, dar pot afirma ca am schimbat in mod fericit fata imobilului in care se afla sediul primariei. Si nu numai fata.Am introdus apa in cladire si am construit un grup sanitar modern. Si caminul cultural din centrul de comuna a fost reabilitat. Am schimbat acoperisul, am refacut interioarele si exteriorul. Si cele doua scoli functionale din comuna (Ciocmani si Babeni) au fost reabilitate anul trecut. Acoperisurile schimbate, interioarele refacute, ferestrele clasice au fost inlocuite cu termopan, pana si mobilierul din salile de clasa a fost schimbat. S-au amenajat grupuri sanitare in interiorul cladirilor, asa cum prevad normele europene. Cum in satul Poienita nu exista nici un imobil pentru activitatile obstei, o parte a cladirii scolii din sat a devenit locatie pentru interesele comunitatii.
Viitor fara… criza
Comuna Babeni este inclusa, alaturi de inca opt comune in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Valea Somesului”. Scopul si misiunea asociatiei este de a stimula si sprijini cresterea prosperitatii zonei de nord -est a judetului Salaj, a bunastarii cetatenilor acesteia. Obiectivul general al asociatiei vizeaza dezvoltarea economica. In acest context se preconizeaza atragerea de fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Pe Masura 322 din cadrul Fondului European Agricol de Dezvoltare Rurala a fost intocmit un proiect integrat, adica incluzand mai multe obiective. De ce integrat? Pentru faptul ca se acorda acestui gen de proiect un punctaj mai mare si are toate sansele de izbanda. Consiliul local al comunei Babeni a aprobat realizarea unui studiu de fezabilitate pentru obiectivul: „Infiintare retea de alimentare cu apa si canalizare in sat Babeni, Reabilitare si modernizare drum comunal spre Pirosa -4,5 km din drumul national 1 H, Construire casa pentru varstnici in satul Ciocmani, Reabilitare, modernizare Camin cultural Clit”. Pe langa acest amplu proiect, primarul Dorel Vancea si-a mai propus si alte obiective. De pilda, in locul fostei scoli din Pirosa se va construi, din bugetul local, o cladire multifunctionala pentru nevoile comunitatii. Valoarea investitiei se ridica la 2,1 miliarde lei vechi. Tot cu bani de la bugetul local se va realiza aductiunea de apa in satul Clit. Proiectul exista deja. Valoarea lucrarilor este estimata la 5,5 miliarde lei. „N-as vrea sa sfarsesc acest mandat, imi zice primarul Vancea,inainte de a ridica in parcul din mijlocul localitatii Babeni un monument in memoria eroilor cazuti la datorie in primul si in cel de-al doilea razboi mondial”.
Babeni – comuna care nu bate pasul pe loc
Articole
Mulțumirile unei mame pentru personalul Secției ORL de la Spitalul Județean
Există cadre medicale care își iubesc meseria și ne arată, zi de zi, că grija pentru pacient este primordială. Din fericire, avem astfel de oameni și la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Nu o spunem noi, o spune o mamă din județul vecin, care a ajuns cu copilul în unitatea medicală din municipiu și a fost impresionată de modul în care s-a comportat întreg personalul cu care a interacționat, de la sosire până la externare. Redăm integral…
Mai mult...Zalău: Impozit mai mic pe casă și mașină dacă plătești online
Scutirile, bonificațiile şi gratuitǎțile acordate de municipalitate pentru persoane fizice şi persoane juridice se mențin și în 2025, la nivelul din anii anteriori. la fel ca în ultimii ani. Pentru persoanele fizice, în cazul achitării la casieriile serviciilor de impozite și taxe din cadrul primăriei, la CEC, prin P.O.S, prin ordin de plată sau internet banking, bonificația acordată este de 4 % dacă plătesc cu anticipaţie impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de…
Mai mult...