Azi, miercuri 20 martie, la ora 23.58, este momentul echinoctiului de primavara, care marcheaza începutul primaverii astronomice. Astazi, durata zilei este egala cu cea a noptii. Începând de la aceasta data, durata zilei fata de cea a noptii va fi în continua crestere, pâna la data de 21 iunie, când va avea loc solstitiul de vara.

rn

La momentul echinoctiului de primavara, Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecând din emisfera australa a sferei ceresti în cea boreala. Când Soarele se afla în acest punct, numit punct vernal, el descrie miscarea diurna în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determina, la data respectiva, egalitatea duratei zilelor cu cea a noptilor, indiferent de latitudine. La latitudinile tarii noastre, pentru care se poate considera valoarea medie de 45°, aceasta cifra reprezinta si valoarea medie a înaltimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii.
Descrierea este valabila doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudica a Pamântului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marcheaza începutul toamnei astronomice. Totodata, în regiunile polare, în emisfera nordica începe lunga zi polara, iar în cea sudica începe noaptea polara, ce vor dura, fiecare, câte sase luni.