Curtea de Apel Cluj a desfiintat o sentinta a Judecatoriei Zalau, pronuntata intr-un dosar de contrabanda (dosarul nr. 510/337/2017) in baza interceptarilor facute in baza protocoalelor incheiate intre SRI si Parchetul General. Apararea a asigurat-o cunoscutul avocat zalauan Mircea Popovici, care spune ca este prima hotarare de acest gen obtinuta de un avocat din Baroul Salaj.
rn
La 7 noiembrie, Curtea de Apel Cluj a pronuntat decizia prin care a dispus nulitatea absoluta a sentintei penale din 4 aprilie a Judecatoriei Zalau si a trimis cauza spre rejudecare Judecatoriei Zalau.
Inculpata C.I.M. fusese condamnata in prima instanta pentru savarsirea infractiunii de contrabanda prin modalitatile de colectare, detinere, producere, transport, preluare, depozitare, predare si vanzare a bunurilor provenite din contrabanda. Hotararea de condamnare care a fost pronuntata in baza interceptarilor facute conform protocoalelor incheiate intre SRI si Parchetul General a fost anulata ca nelegala.
"In baza deciziilor CCR nr. 22/2018 si nr. 91/2018, care dispun eliminarea din dosar a interceptarilor nelegale efectuate de SRI. Curtea de Apel Cluj a stabilit ca nicio persoana nu poate fi condamnata exclusiv in baza unor interceptari telefonice nelegale la care persoana trimisa in judecata nu a avut acces. Este prima hotarare de acest gen din Salaj", ne-a declarat avocatul Mircea Popovici.
Curtea de Apel spune ca pentru a retine toate formele infractiunii de contrabanda in cazul inculpatei C.I.M., Judecatoria Zalau a avut in vedere exclusiv inregistrarile discutiilor telefonice ale inculpatei, care nu au fost puse la dispozitia inculpatei sau a aparatorului ales, pentru a putea fi verificate.
Curtea a retinut ca nu se poate pronunta o solutie de condamnare bazata pe probe la care inculpatul sau avocatul ales al acestuia nu a avut acces, deoarece acest lucru incalca prevederile referitoare la dreptul la aparare, respectiv, dreptul la un proces echitabil prin egalitate de arme intre acuzare si aparare.
in acest sens, era necesara inmanarea pe suport optic, a inregistrarilor convorbirilor telefonice ale inculpatei, pentru a se verifica daca discutiile surprinse sunt integrale sau reprezinta doar franturi ale conversatiilor, putandu-se solicita efectuarea unor expertize care sa ateste veridicitatea sau nu a interceptarilor.
De asemenea, Curtea a mai aratat ca era necesar sa se identifice toate persoanele cu care inculpata ar fi avut acele discutii transcrise de pe inregistrarile convorbirilor telefonice, pentru ca ulterior sa poata fi audiate, proba cheie in dosar, ce puteau confirma sau infirma existenta infractiunilor.
Aparatorul ales a invocat exceptia nulitatii absolute a hotararii atacate raportat la faptul ca, in realitate, nu a fost realizata o cercetare judecatoreasca efectiva, aratand ca Judecatoria Zalau a respins toate cererile in probatiune ale apararii, dand eficienta doar probelor acuzarii, ceea ce a condus la incalcarea echitabilitatii procedurilor derulate in fata instantei de fond.
Inculpata C.I.M a fost asistata si reprezentata in procesul penal de echipa din cadrul Cabinetului de Avocatura al avocatului Mircea Popovici, din Baroul Salaj, unul dintre cei mai experimentati avocati salajeni.