19 ordine de protecție emise de polițiști în Sălaj în primele șase luni ale anului

Sâmbătă, 22 august, intră în vigoare noile reglementări cu privire la protecția victimelor violenței domestice.

Persoana abuzată va primi automat acum un avocat din oficiu, iar agresorul riscă pedeapsa cu închisoarea dacă încalcă ordinul de protecție.

Practic, noua formă a legii introduce obligativitatea unui avocat din oficiu pentru persoanele care solicită un ordin de restricție și care nu au un avocat propriu. După vechea legislație, victima violenței domestice putea solicita asistența unui avocat desemnat din oficiu, dar nu i se oferea automat.

Victimele violenței în familie pot obține un ordin de protecție, document ce are ca scop înlăturarea stării de pericol și poate impune o serie de obligații și interdicții temporare, precum evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, chiar dacă este proprietarul ei sau obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime față de victimă.

Din 2019, polițiștii chemați să constate cazul de violență în familie pot emite pe loc un prdin de protecție provizoriu, dacă apreciază că există un risc iminent ca viața, integritatea ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol.

De sâmbătă, 22 august, cei care încalcă acest ordin riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani. După vechea legislație, pedeapsa era de cel mult un an de închisoare sau amendă.

În cazul violenței domestice, vor putea fi pedepsiți mai aspru agresorii care refuză să fie evacuați temporar din locuință, nu permit accesul victimei sau a copiilor în locuința familiei, nu respectă limitarea dreptului de folosință asupra unei părți a locuinței comune, astfel încât să nu vină în contact cu victima, nu păstrează distanța minimă stabilită față de victimă, față de reședința sau locul de muncă ori față de membrii familiei acesteia, contactează, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, victima, refuză să poarte un sistem electronic de supraveghere, refuză consilierea psihologică, psihoterapia ori internarea nevoluntară dispusă de instanță.

Numai în județul Sălaj, în primele 6 luni din acest an, polițiștii au emis 19 ordine de protecție provizorii, 15 dintre ele în mediul rural, iar 4 în mediul urban.